Kungen bör abdikera

Publicerad:
Uppdaterad:

Professor Olof Petersson: Sverige befinner sig i en konstitutionell kris

Kung Carl Gustaf ser inga problem med öppenheten i Brunei, en diktatur med sultanen Hassanal Bolkiah som enväldig härskare.

  Kungens uttalanden i samband med att statsbesöket i landet avslutades på måndagen väcker hård kritik från flera partiledare.

Statsvetaren professor Olof Petersson:

– Kungen bör abdikera.

  Kungen prisade den öppna relation han anser att sultanen har till sitt folk, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

  - Varje söndag efter besöket i moskén, så har han en öppen audiens där vem som helst får komma och framföra sina önskemål och förmodligen klaga också. Så jag upplever det på så sätt som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig, sade kungen till Ekot.

"Närhet till folket"

  Brunei är en diktatur med sultanen Hassanal Bolkiah som enväldig härskare. I Brunei saknar kvinnor samma rättigheter som män vad gäller arv, vårdnad av barn och medborgarskap. Religionsfriheten är begränsad. I praktiken finns ingen press- eller yttrandefrihet.

  Men kungen exemplifierade "öppenheten" i Brunei med sultanens födelsedagsfirande:

  - Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats, som självklart är stort, annars får man inte plats med 40 000 människor. Han handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé, sade han till Ekot.

Samma världsbild?

  Bruneis medier, som ägs eller kontrolleras av sultanen, gjorde på måndagen stor sak av det svenska statsbesöket. Sultan Hassanal Bolkiah uppgavs ha sagt att Sverige och Brunei "delade samma syn på världen".

  Utökad handel mellan de två länderna fördes också på tal. De synpunkter på de mänskliga rättigheterna i Brunei som den svenska regeringens representant på statsbesöket, statssekreterare Krister Nilsson, ska ha framfört nämndes dock inte.

  På måndagen var Olof Ruin, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kritisk:

  - Kungen har begått en dumhet, han borde inte ha sagt det här. Men att därutöver gå in på hela den konstitutionella diskussionen är jag inte beredd att göra, säger han till TT.

Statsvetarkollegan Olof Petersson gick ännu längre i kvällens Aktuellt-sändning.

Han anser att ett demokratiskt Sverige inte kan ha en anhängare av diktatur som statschef. Den största tjänsten kungen nu kan göra för svensk demokrati är att abdikera.

Enligt professor Olof Petersson befinner sig Sverige nu i en konstitutionell kris. Och ser framför sig en långdragen process som leder fram till ett monarkin avskaffas i Sverige.

"Olämpligt"

  Flera partiledare stämde på måndagen in i kritiken. Toppolitiker från höger till vänster gjorde tummen ned för kungens uttalanden.

  - Det är helt grundläggande att makthavare agerar på folkligt stöd och kan väljas bort av folket, sade Fredrik Reinfeldt (m) till TT.

  - Det är i grunden en politisk fråga som kungen, med den tradition vi har, inte bör tycka något om.

  Centerledaren Maud Olofsson var inne på samma linje:

  - Vi har ju en överenskommelse att kungen inte ska uttala sig i sådana här frågor och min bedömning är att detta inte är en välutvecklad demokrati.

"Republik!"

  Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson kallade kungens uttalande för olämpligt och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sade att uttalandet kan skada förtroendet för kungen som person:

  - Det finns all anledning att kritisera Brunei. Därför är det viktigt att man inte försöker mildra eller tona ner problemen, som kungens uttalande ger intrycket av.

  Vänsterpartiets förste vice ordförande Ulla Hoffmann första spontana kommentar var:

  - Republik!

  Statsminister Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds ville inte kommentera kungens uttalanden.

TT , aftonbladet.se

Publicerad: