Nyheter

Per Bill talar ut

NYHETER

Greps i går - misstänkt för att ha slagit ned ordningsvakt

– Jag var på väg hem från vinprovningen, berättade Per Bill på fredagseftermiddagen. Jag avstod taxi för att jogga och gå med barnvagnen för att få motion.
– Jag var på väg hem från vinprovningen, berättade Per Bill på fredagseftermiddagen. Jag avstod taxi för att jogga och gå med barnvagnen för att få motion.

En kombination av skräck, panik och alkohol.

Så beskriver moderate riksdagsmannen Per Bill upprinnelsen till det bråk som slutade i en fyllecell i går.

– Jag tar time-out från politiken. Och jag ska inte dricka något vin mer, säger Per Bill till aftonbladet.se.

Aftonbladet kunde i morse berätta att riksdagsmannen Per Bill misstänks för våld mot tjänsteman och åklagare har under dagen inlett en förundersökning.

Alkoholpolitisk talesman

I eftermiddag valde Per Bill att möta medierna och intresset var stort när moderaternas alkoholpolitiske talesman skulle ge sin bild av torsdagens händelser – som slutade i en tillnyktringscell på Södermalm i Stockholm.

Han hade under torsdagen varit på en vinprovning. Det är ett av hans stora intressen, han har en bakgrund i restaurangbranschen och han skriver ibland om viner.

Klockan 16.45 passerade Per Bill krogbåten Patricia vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Flera vittnen har berättat för Aftonbladet att riksdagsmannen var mycket berusad och han hade sitt barn med sig i barnvagn.

”Avstod taxi för att jogga”

Nu säger Per Bill han avstod från att ta taxi för att jogga och gå med barnvagnen för att få motion.

– Det är något jag gjort med alla mina barn.

Han säger att han inte var berusad, men att han märkte att han druckit.

– Jag kände att jag hade druckit alkohol. Det brukar jag inte göra när jag kommer från en vinprovning, säger Per Bill.

– Det var de positiva känslorna av alkohol, när livet känns fantastiskt.

Vittnen: ”Nära ramla omkull”

Per Bill säger att det kan ha sett konstigt ut när han kom springande – och väjde för skräp på marken.

– Det måste ha sett väldigt konstigt ut när det kommer någon i kavaj, med blå tunga och röda tänder och stinker italienskt vin. Och dessutom kommer med barnvagn och ibland väjer för skräp som ligger i framför en, säger Per Bill.

Men flera vittnen hävdar att riksdagsmannen flera gånger var nära att ramla omkull och välta barnvagnen. En av dem som reagerade var ordningsvakten Tina Johansson.

– Han vinglade omkring och vid ett par tillfällen blev han och barnvagnen nästan påkörda vid Stadsgårdsleden, säger hon till Aftonbladet.

Vakterna larmade polisen och tog sig fram till Per Bill. Enligt Tina Johansson ska riksdagsmannen ha varit hotfull, sluddrat och haft en halvdrucken vinflaska i vagnen.

Per Bill säger att han upplevde det blev som att en person anföll honom bakifrån. Och han säger att det gjorde honom skräckslagen.

”Dödshot från nazister”

– Jag lever under dödshot från nazister, säger Per Bill.

I flera år ska han och hans familj ha varit hotad och han har av polisen instruerats hur han ska bete sig. Men i går låste sig allt – och han ville bara fly.

Men vakterna hann i kapp honom. Och Tina Johansson säger att han då attackerat henne med sin mobiltelefon.

– Han slog mig på vänster arm upprepade gånger så att det började blöda, säger hon.

Per Bill säger att bara värjde sig för att kunna fly. Han säger också:

– Hon använde betydligt mer våld än vad som krävts. Men jag förstår hennes situation.

Alkoholproblem?

Per Bill fick flera frågor om han har alkoholproblem. Han säger att han inte sett det så, men att han nu ska ta professionell hjälp för att se att så inte är fallet.

Kan du ha haft med dina barn i olämpliga situationer tidigare?

– Jag ska aldrig säga aldrig. Jag tror inte att jag haft det i någon liknande situation. Men jag kan inte utesluta att det funnits andra situationer där det varit bättre om de varit hemma.

Per Bill kommer från Uppsala och sitter på flera tunga poster. Han är bland annat förste vice ordförande i näringsutskottet, medlem i riksdagsgruppens förtroenderåd och partiets alkoholpolitiske talesman.

Mattias Lundell, Anna Hjalmarsson, Johan Edgar, Daniel Nyhlén

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter