WHO varnar för ny sarsepidemi

Publicerad:
Uppdaterad:

Sars kan vara en säsongsbunden sjukdom

GENEVE

De kommande månaderna kan världen stå inför ett nytt utbrott av svår akut respiratorisk sjukdom (sars), varnar Världshälsoorganisationen WHO.

En världsomfattande kampanj för vaccination mot influensa är nödvändig för att tidigt upptäcka sars, menar WHO.

''Visserligen har kedjan av mänsklig överföring av sars brutits, men många experter varnar för att sars kan vara en säsongsbunden sjukdom som kan komma tillbaka inom de närmaste månaderna, ungefär ett år efter det första utbrottet i Kina'', skriver FN-organet i ett uttalande.

Organisationen kräver att en omfattande vaccinationskampanj sätts i gång runt om i världen mot influensa - vars symptom inledningsvis påminner om sars. Genom att minimera antalet influensafall blir det lättare att tidigt upptäcka och isolera ett utbrott av sars, menar WHO.

Den snabba spridningen av viruset tidigare i år slog särskilt hårt mot länder i Asien och den kanadensiska staden Toronto. Tusentals människor smittades och hundratals avled till följd av sjukdomen. Den vållade även betydande skador på viktiga ekonomiska sektorer. Bland annat har resandet och turismen minskat kraftigt i de drabbade områdena.

Inget direkt skydd

WHO understryker att influensavaccinering inte skulle ge något direkt skydd mot sars-smittan, men den ''kan minska antalet fall av lunginflammation orsakad av influensa som kan öka misstankar om sars''.

Enligt hälsoorganisationen används influensavaccin alldeles för sällan, oavsett fördelarna när det gäller att identifiera sars.

Influensa är ett allvarligt hot mot mer än en miljard äldre och försvagade människor världen runt - samma grupper som är i störst fara för sars.

Samtidigt som 250000 personer vaccineras varje år, avlider cirka 500000 människor till följd av influensa.

Rovdjur åter på menyn

Något som kan komma att öka smittrisken är att civetten och andra vilda djur är tillbaka på menyerna i södra Kina. Det lilla rovdjuret civetten har utpekats som den troliga smittkällan till sars-viruset. Djuret, som också kallas sibetkatt, har länge betraktats som en delikatess i södra Kina. Men myndigheterna förbjöd den som föda i samband med epidemin.

En artikel som publicerades förra månaden i den medicinska tidskriften Lancet hävdade att det var troligare att smittan kan skyllas på svartråttan.

TT-AFP

Publicerad: