De stal hela Max koncept

NYHETER

Svenska hamburger- kedjan stämmer kopian i Iran

1 av 5 | Foto: MAXAD KOPIA I Irans huvudstad Teheran har en hamburgerrestaurang öppnats av en iranier som har bott i Sverige. Han tog uppenbarligen med sig idéer härifrån. På stora bilden den iranska varianten, till höger det svenska originalet.

Hamburgerkedjan Max har fått en ofrivillig kopia.

En iransk hamburgerrestaurang i Teheran har exakt samma logotyp, inredning och meny.

Nu har Max fått nog - och stämmer snyltaren.

Hamburgerrestaurangen ligger i Irans huvudstad Teheran och ägs och drivs av en iranier som tidigare varit bosatt i Sverige.

Restaurangen är en kopia av hamburgerkedjan Max i Sverige.

Stulet rakt av

- De har snott vår logga rakt upp och ner, de har svenska flaggan utanför restaurangen och har kopierat delar av vår inredning och meny. Och så påstår de sig vara franchisetagare till oss, säger Richard Bergfors, 28, vd för Max.

De fick tips om den iranska "snyltaren" via en svensk som sett en bild av restaurangen på internet. Richard Bergfors har inte själv bevittnat stölden.

- Nej, jag skulle gärna åka dit. Men de som har varit där nere och ätit säger att det är långt ifrån den kvalitet som Max står för i Sverige. De har ju varken svenskt kött eller kyckling. Däremot så går det väldigt bra för dem. Sedan de öppnade har 50 andra iranier ringt mig och vill "franchisa" Max, säger han.

Varför tror du de väljer att kopiera Max?

- Snabbmaten är väldigt populär i Mellanöstern, men inte om den är amerikansk. Dessutom har de som startade restaurangen bott i Sverige så de har väl smakat på våra produkter och tyckt att de är bra, säger Richard Bergfors.

Goda vinstchanser

Max har nu lämnat in en stämningsansökan för varumärkesintrång till en domstol i Teheran. Bolaget har ett globalt varumärkesskydd och ser sig ha goda chanser att vinna tvisten. Men de kräver inga pengar.

- Vi vill bara att de ska ta ner vår logotyp. Vi måste skydda det värdefullaste vi har - vårt varumärke, säger Richard Bergfors.

Hanna Rydén