Vittne förnekade Kristi bruds inflytande

NYHETER

Före detta församlingsmedlem vågade vittna i Knutbyrättegången

Kristi brud hade ingen speciell ställning i Knutby. Däremot ska hon själv ha sagt att hon var utsedd som Kristi brud. Det berättade en före detta församlingsmedlem när hon vittnade via telefon på torsdagen. Hon förnekade i förhöret att hon skulle ha blivit utsatt för påtryckningar från församlingen att inte ställa upp som vittne.

Den 20-åriga kvinnan förnekade att Kristi brud skulle ha något avgörande inflytande i Knutby-församlingen, trots att pastorns försvarare Ola Nordström upprepade gånger ställde frågor om det.

Kvinnan bodde i Knutby under tre års tid, och flyttade därifrån strax före pastorns andra fru mördades i januari. Hon har kallats som vittne av pastorns försvarare, men vågade inte ställa upp i förra omgången. På torsdagen ställde hon upp via telefon.

En pastor som andra

Advokat Ola Nordström frågade upprepade gånger om vilken ställning Kristi brud hade under den 20-åriga kvinnans tid i församlingen.

– Hon var en pastor, svarade kvinnan, som var fosterbarn i församlingen, och under tiden stod Kristi brud mycket nära.

Tvekade länge

Enligt kvinnan fanns det ingen speciell rangordning mellan de olika pastorerna, och det fanns ingen uppfattning om att hon var utsedd av Gud som Kristi brud. Alla pastorer var jämlika. Däremot bekräftade kvinnan att Kristi brud sade till henne att hon var utsedd av Gud till Kristi brud.

Den 20-åriga kvinna tvekade länge innan hon svarade på advokatens frågor, speciellt vid frågorna om Kristi bruds ställning.

”Man kan höra fel från Gud

Advokaten försökte på flera sätt få kvinnan att understryka Kristi bruds starka ställning, bland annat frågade han om Kristi brud försökte förmå kvinnan att gifta sig med en man i församlingen. Han citerade ett tidigare förhör med den 20-åriga kvinnan. I förhöret sade kvinnan att Kristi brud sagt till henne att det var Guds vilja att hon skulle gifta sig med mannen.

Rekommenderade Kristi brud dig att gifta dig?

– Ja, men i slutet väljer man själv.

Ja, men hade någon i församlingen synpunkter?

– Jag uppfattade det inte som påtryckande, mer än att man säger att han skulle passa.

Guds mening?

– Ja, men man kan höra fel från Gud.

Fortsätter med pläderingar

Knutbyrättegången fortsätter under dagen. I eftermiddag ska kammaråklagare Elin Blank hålla sin slutplädering. I morgon är det barnflickans och pastorns försvarares tur.

Karin Klarström