Även nya hunden markerade vid stugan

NYHETER

Sommarhuset troligen mordplats

Foto: Här markerar den specialtränade polishunden Zack en plats där Helén Nilssons blodiga kläder kan finnas nedgrävda. Enligt ett anonymt tips som kom i förrgår ska den misstänkte 52-åringen ha grävt ned dem just på denna plats.

HÖÖR

Även polisens nya sökhund har upptäckt spår.

- Han har markerat på samma ställen som kriminalsökunden igår. Nu fortsätter polisen att gräva, berättar Aftonbladets utsända direkt från Höör.

Den misstänkte 52-åringen fortsätter att neka.

Redan igår torsdag gav likhunden Rabbe plötsligt skall på tomten strax utanför "Helén-mannens" stuga i Höör.

I dag på förmiddagen anlände ytterligare en hund till Höör.

Det tog inte lång stund innan även den nya hunden Zack markerade.a

- Zack har markerat på samma ställen som hunden igår, både de tre ställena inne i stugan och utanför, berättar Aftonbladets utsända Ingrid Carlqvist.

På just den platsen påstår en tipsare att Heléns blodiga kläder finns nergrävda.

- Nu i eftermiddag fortsätter man att gräva där. Idag får vi journalister inte gå lika nära som igår, men vi ser att man använder stora spadar.

Polisen var på fredagen förtegen om eventuella fynd, men hundarnas beteende kan innebära att Helén legat död i stugan.

Nya förhör med 52-åringen

Sommarstugan i Höör vaktades av Securitas under natten mot fredag.

- Det man vet sedan tidigare är att polisen hittat hundhår bakom golvlister inne i huset, säger Ingrid Carlqvist.

På fredagen fanns förutom kriminaltekniker och hundförare även förhörsledare och utredningsmän på plats vid stugan.

- De vill skapa sig en bild av hur det ser ut inne i stugan inför förhören med den misstänkte. Nya förhör inleddes nu på förmiddagen.

Den nya kriminalsökunden Zack - av rasen malinois, belgisk vallhund, och lystrande till det fullständiga namnet Leians Zack - är en av polisens mest erfarna likhundar. Zack fick åka helikopter från Göteborg till uppdraget i Skåne.

I sommarstugan där polisens kriminaltekniker nu letar bevis bodde den misstänkte 52-åringen när Helén, 10, rövades bort.

I två dagar har de sökt efter spår som kan bevisa att det var här flickan hölls fången och mördades.

I går var det kriminalsökhunden Rabbes tur. Schäferhunden är tränad på mänskliga kroppsvätskor som blod, likvätska och förruttnelse. Han kan känna doften av en död människa även om många år förflutit.

Mystisk tipsare

Platsen där han gav skall är där en mystisk tipsare som talade bruten danska sagt att 52-åringen grävt ner blodiga kläder och en död hund. Tipsaren ringde från en anonym kontantkortstelefon till Skånska Dagbladets lokalredaktion i Höör.

Han ville inte avslöja hur han visste det, men han var mycket specifik när han beskrev platsen: i hörnet vid skorstenen, utanför tillbyggnaden, en bit ut i gräsmattan.

Rabbe markerade på ytterligare tre ställen inne i stugan. För att bekräfta hans markeringar skickades den mer erfarna hunden Zack dit från Göteborg.

- Har hon dödats i stugan fixar vår hund det, säger Tommy Fernsand, chef för hundförarpolisen i Västra Götaland.

Kläderna saknas

De kläder Helén hade på sig när hon försvann har aldrig hittats. Om det är de som ligger nedgrävda på stugtomten har polisen ett kraftfullt bevis mot 52-åringen. Likaså om hennes blod finns i stugan.

Vid 15-tiden på fredagen avslutade polisen undersökningarna. Om inget speciellt inträffar under helgen planerar man att återuppta arbetet på måndag.

Fem sökhundar i Sverige

Ingrid Carlqvist, Caroline Olsson