Sämsta sommaren sedan 1928

NYHETER

Lågtrycken ligger kvar - regn hela helgen

Årets sommar är rekorddålig. Så här kall försommar har vi inte haft sedan 1928.

Och det ser ut att fortsätta ett tag till.

– Lågtrycken kan inte flytta på sig, utan snurrar runt mellan brittiska öarna och Skandinavien, säger meteorolog Bodil Aarhus Andræ på SMHI till aftonbladet.se.

Högsommarvärmen lyser med sin frånvaro över Sverige. Den högsta temperaturen som har uppmätts under årets sommar är 27,4 grader, den 3 juni i Gävle.

– I år har vi inte haft någon period med högtryck som har legat kvar, säger Bodil Aarhus Andræ. Det är det som gör att det har varit så kallt.

Lågtryck över hela landet

Lågtrycket fortsätter under den här och nästa vecka. Under morgondagen kommer ett lågtryck in över Skåne, och det kommer att röra sig upp över landet. På söndag täcks mer eller mindre hela landet av moln, med regn eller regnskurar som följd. Mest regn väntas under helgen drabba Öland.

I norr är dock vädret ganska soligt och varmt tills dess lågtrycket har nått fram. Både fredag och lördag bjuder på hyfsat väder.

Lågtrycken blockeras

Det är högtrycken över Medelhavsområdet och Ryssland som stänger in lågtrycken hos oss. De kan inte röra sig öster- eller söderut, utan snurrar runt över brittiska öarna och Skandinavien, enligt Bodil Aarhus Andræ.

– Det ser ut som om lågtrycket håller sig kvar, det är inget högtryck i sikte, säger hon.

Karin Klarström