Franska stjärnor i finansskandal

NYHETER

- förhörs om företags- plundring

1 av 2 | Foto: Gérard Depardieu förhörs om sin roll i företagshärvan.

PARIS

Det franska jetsetet darrar. Flera filmstjärnor har kallats till förhör i en utredning om företagsplundring. Catherine Deneuve korsförhördes i fyra timmar.

Näst på tur står Gérard Depardieu.

Superstjärnan Gérard Depardieu väntas bli förhörd i dag eller på måndag av finanspolisen i Paris.

För två år sedan lanserade den algeriska playboyen Rafik Khalifa en rad företag i Frankrike. Det handlade bland annat om bank, flyg- och tevebolag som alla bar hans namn.

Pengatvätt åt juntan?

Tidigt började rykten cirkulera om att allt i själva verket var en gigantisk operation av pengatvätt åt den algeriska militärjuntan. Efter några månader gick ett halvt dussin företag i konkurs.

Men innan dess hade playboyen och hans företag hunnit bli berömda - tack vare ett helt stall av filmstjärnor.

Stjärnregn på fest

När Khalifa TV lanserades i september 2002 under ett gigantiskt party i Cannes föll ett stjärnregn över festen. Bland andra var Gérard Depardieu, Sting, Naomi Campbell, Bono, Pamela Anderson och Catherine Deneuve närvarande.

Nu avslöjar en av Khalifas medarbetare att Catherine Deneuve fick över 400000 kronor, kontant, i ett kuvert på sitt hotellrum för att visa upp sig.

Gérard Depardieu använde Khalifas privatjet för privata utflykter.

I onsdags satt en skakad Catherine Deneuve i förhör i fyra timmar. I dag eller på måndag väntas turen komma till Gérard Depardieu.

De misstänks för skattefusk och medverkan till förskingring.

Magnus Falkehed