Åttaårige Niclas bild av katastrofen

NYHETER

Psykologen: Så pratar du med barnen

Foto: Niclas Backs bild av den fruktansvärda händelsen.

Niclas, 8, såg flodvågen på tv.

Grannbarnen är försvunna i Thailand.

Han frågar inget utan ritar en bild.

– Barn regerar på sitt sätt. Överös dem inte med information, säger barnpsykologen Birgitta Gälldin.

Foto: REAGERADE MED TECKNING Niclas Back, 8, ritade en bild efter att ha sett vågen på tv. Den föreställer två bröder som flyr dödsvågen. –?De klättrade snabbt i palmerna. Lillebror skriker ”Hjälp” och storebror säger till honom ”Håll i dig”, säger han.

Familjen Hedberg-Back i Viksjö utanför Stockholm följer alla nyhetssändningar om katastrofen i Sydostasien. Niclas, 8, har i flera dagar suttit tyst bredvid sin mamma och tittat på tv.

– De sa att det var soligt och att det var mycket barn på stranden. Sedan kom en stor våg. Barnen tyckte först att det var roligt. Men sedan sprang de till skogen. Några blev kvar i havet. Några blev jätteskadade, fick bilar på sig för att det var bilar som flög överallt. Det är inte roligt. Jag gillar inte det, säger han.

I fredags fick familjen veta att grannfamiljen med två barn är försvunnen i Thailand. De finns inte på några listor och släkten har ännu inte fått någon kontakt.

Gick i väg till datorn

När Niclas hörde det gick han i väg och ritade en bild på datorn.

– Jag har ritat något som jag vill spara, var det enda han sa.

Teckningen föreställer två pojkar som har klättrat på palmer, ett tredje barn flyter i havet. I bakgrunden syns dödsvågen.

– Det är en liten pojke och hans storebror. De är fem och nio år. De klättrade snabbt på palmerna för att rädda sig. Jag såg på tv att två pojkar gjorde så när den stora vågen kom, säger han.

Barnpsykologen Birgitta Gälldin ansvarar för Rädda Barnens nyinrättade kristelefon för de drabbade i Sydostasien. Det har redan kommit flera hundra samtal och mejl, både från de drabbade och deras anhöriga, vänner och grannar men även andra föräldrar, lärare och skolkamrater.

Många ringer

– De vill ha råd och stöd. Det har också ringt många barn och ungdomar som vill hjälpa de drabbade barnen, säger hon.

Birgitta Gälldin säger att barns rekation på katastrofer skiljer sig ofta från de vuxnas.

– Småbarn identifierar sig med andra småbarn. Lyssna på barnen och svara uppriktigt men överös dem inte med information, säger hon.

Tittade på nyheterna

I går kväll tittade Niclas Back i Viksjö på tv-nyheterna igen.

– När jag kommer till skolan ska jag berätta för

mina kompisar att våra grannar har åkt till Thailand och att ... jag vet inte, säger han.

Psykolog: Så pratar du med barnen om Asienkatastrofen

Mira Micic