Här dundrar försvarets julgran förbi

avClaes Olsson

Under onsdagen genomförde Försvarsmakten årets julgransflygning på flera håll i landet. Det handlar om flera JAS 39 Gripen-plan som flyger i en formation föreställandes en julgran.

På tisdagen skulle Försvarsmakten genomföra årets första julgransflygning. Den fick, på grund av dåligt väder, skjutas upp. Men under onsdagen kunde man se den flygande julgranen bestående av JAS 39 Gripen-plan på flera håll i landet. Bland annat i delar av Skåne, Halland och Västergötland.

1 av 2 | Foto: Privat
Här flyger granen över Halmstad.

Trots att flygningen blev av gick den inte helt som planerat.

”Många undrar varför ni inte fick se någon Gripen-gran. Vädret, vädret, vädret! På väg norrut blev vädret sämre och molnen lägre. Efter Uddevalla fanns inte längre något utrymme att flyga julgran varför formationen fick stiga över moln. Ett försök till sjunk och återtagande försöktes över Vänern men molnen stängde det fönstret”, skriver Skaraborgs flygflottilj F 7 på Facebook. Göteborg och Halland fick alltså se granen medan Trollhättan och Vänersborg blev utan.

I Västergötland, Dalsland och Värmland kunde man dessutom se en julstjärna flyga förbi. Den bestod av tre stycken TP 84 Hercules-plan.

Nu återstår bara en planerad julgransflygning. Det är F 21 Luleå, Norrbottens flygflottilj, som ska ut och hälsa god jul på måndag den 17 december. Exakt rutt är ännu inte klar men kommer att dyka upp på Försvarsmaktens hemsida vad det lider.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad

Jul

Dalsland

Jas Gripen