Över 200 människor döda i tsunamin

avTT

Invånare inspekterar ett hus som ödelades av tsunamin.
Foto: Dian Triyuli Handoko/AP/TT
Förödelse efter att en tsunami träffade öarna Sumatra och Java i Indonesien på lördagen.
Foto: TT
Sundet ligger mellan de två stora öarna Sumatra och Java.

Minst 222 människor har omkommit i samband med en tsunami i Indonesien, meddelar landets katastrofmyndighet.

Katastrofen orsakades av ett vulkanutbrott och överrumplade befolkningen.

Ytterligare över 800 har skadats efter den tsunami som på lördagskvällen nådde stränderna på Sumatra och Java, runt Sundasundet, enligt myndigheten. 28 människor saknas.

Antalet döda och skadade befaras stiga då lokala uppgifter och rapporter från många vårdinrättningar ännu saknas.

Tsunamin slog till utan förvarning vid 21.30-tiden på lördagen lokal tid. Eftersom något föregående skalv inte märkts av, överraskades befolkningen. Dussintals byggnader förstördes av vågen, träd rycktes upp och plåttak, timmer och annat bråte vittnar om tsunamins framfart.

Byggnaden skakade

Norrmannen Øystein Andersen, som arbetar på Norges ambassad i Jakarta, befann sig på ett hotell på västra Java när tsunamin slog till.

– Just innan vågorna nådde stranden var det ingen aktivitet alls. Det var bara mörkt. Och plötsligt såg jag vågen komma och måste springa berättar han för BBC.

Han sprang direkt och knackade på där hans fru och son låg och sov.

– Just då träffade den andra vågen vårt hotell så att byggnaden skakade. Jag kunde se vågen genom fönstret, säger Andersen.

Asep Perangkat var på den välbesökta Carita-stranden med sin familj och såg vågen svepa in över land.

– Bilar och containrar sveptes i väg ett tiotal meter. Byggnader vid strandkanten förstördes och träd och elstolpar rasade ner, säger han till AFP och tillägger:

– Alla de som klarade sig tog skydd i skogen.

Bad om ursäkt

Enligt myndigheterna kan tsunamin ha utlösts av en kombination av extra kraftig stigning av tidvattnet och ett undervattensskred som orsakades av ett utbrott från Anak Krakatoa, en liten vulkanisk ö i Sundasundet.

Indonesiska myndigheter hävdade inledningsvis att det inte handlade om en tsunami utan om vanligt tidvatten, och uppmanade människor att inte drabbas av panik. Nationella geologiska institutet bad senare i ett inlägg på Twitter om ursäkt för detta.

Även om det är relativt sällsynt kan vulkanutbrott under ytan orsaka tsunamier, enligt International Tsunami Information Center. Anak Krakatoa är en av 127 aktiva vulkaner i området.

Inga uppgifter om svenskar

– Vi har i nuläget inte uppgifter om att svenskar skulle vara skadade eller omkomna. Vi uppmanar svenskar på plats att följa myndigheters råd och anvisningar, säger Diana Qudhaib på UD:s pressjour till TT.

Sveriges ambassad i området ligger i huvudstaden Jakarta på ön Java, bara ett tiotal mil från det drabbade sundet.

– För närvarande är bedömningen att få om några svenskar finns i det berörda området, säger Qudhaib.

"Risk för nya vulkanutbrott kvarstår och myndigheternas anvisningar är att ingen får vistas inom en radie av 2 kilometer från Krakatoas krater. Indonesiska myndigheter uppmanar också alla i området att inte vistas på stränderna vid Sundasundet, dvs delar av Lampung och Serang", skriver ambassaden på sin hemsida.

En varning för högvatten gäller också i området fram till den 25 december.

Malaysia och Australien har erbjudit sin hjälp till Indonesien.