Julhandeln

Polisen uppmanar till vaksamhet i julhandeln

Av: 

TT

Terrorhotet är fortfarande förhöjt. Uppmaningen är därför att vara uppmärksam på avvikelser, särskilt i julhandeln, där mycket folk kan samlas. Arkivbild.
Terrorhotet är fortfarande förhöjt. Uppmaningen är därför att vara uppmärksam på avvikelser, särskilt i julhandeln, där mycket folk kan samlas. Arkivbild.

NYHETER

Terrorister har tidigare slagit till under julhandeln då många människor samlas på allmänna platser.

Därför ska man nu vara extra uppmärksam på avvikelser, varnar polisen.

– Julhandeln är en typisk sådan helg där det blir stora koncentrationer av allmänhet. Det handlar inte om julen, utan om att det är möjligt att förutse att många personer kommer att vistas på samma ställe, säger Magnus Sjöberg, chef vid polisens nationella taktiska råd.

Terrorhotet i Sverige ligger fortfarande på en trea på en femgradig skala. Däremot skärpte Storbritannien i november sin terrorvarning i reseråden för Sverige, med hänvisning till ett ökat hot.

2016 skedde en terroristattack vid en julmarknad i Berlin i Tyskland. Attentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017 ägde rum på en gågata med mycket folk under en fredagseftermiddag – en tid då många är i rörelse.

– Samma sak var det i Stockholm i december 2010. När det samlas mycket människor ökar risken, säger han.

Men trots varningarna säger Sjöberg att man inte behöver gå runt och vara orolig.

– Nej, du behöver inte vara rädd och orolig, men var medveten.

Var alert

Förutom gågator är exempelvis kollektivtrafik och olika typer av evenemang vanliga mål vid terrorattentat. Sjöberg föreslår att man är alert när man vistas i sådana områden.

– Man kanske inte ska gå runt med hörlurar i öronen, och ta för vana att notera nödutgångar, föreslår Sjöberg.

Om man ser något som sticker ut eller bryter mot vanliga mönster vill polisen att man först och främst pratar med polis, väktare eller ordningsvakter på plats. Om det inte finns några sådana så kan man rapportera in det till 114 14.

– Det kan handla om att du ser någon som beter sig konstigt, övergivna väskor, fordon som parkerats konstigt eller liknande, säger Sjöberg.

Försök fly

Hamnar man i stället mitt i ett pågående attentat gäller det att först och främst försöka fly, om det är möjligt.

– Sök upp en plats som ger dig skydd om du inte kan lämna området, säger Sjöberg.

Man ska även vara uppmärksam på det man ser och hör. Slå av ljudet på telefonen och ring inte i onödan till personer som kan befinna sig i riskområdet. Ring sedan 112 så fort du får möjlighet.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Varningen: Här är de nya terrorhoten

ÄMNEN I ARTIKELN

Julhandeln