Nordkorea ställer nedrustningskrav på USA

avTT

Foto: KRT/AP/TT
Vid ett historiskt möte i juni undertecknande Kim Jong-Un och Donald Trump ett vagt formulerat avtal om kärnvapennedrustning. Men sedan dess har det inte hänt mycket. Arkivbild.

Nordkorea tänker inte genomföra sin utlovade kärnvapennedrustning om inte USA gör detsamma på hela Koreahalvön, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

"När vi hänvisar till Koreahalvön omfattar termen DFK (Nordkorea reds. anm.) plus Sydkoreas territorium där amerikanska kärnvapen och andra former av angreppsstyrkor är utplacerade", skriver KCNA, och tillägger att alla kärnvapenhot ska tas bort från regionen.

Budskapet är ett av de tydligaste som levererats från det slutna landet sedan dess diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i juni undertecknade ett vagt formulerat avtal om kärnvapennedrustning. Det kommer sedan USA skärpt sanktionerna mot Nordkorea.

USA har tidigare avfärdat att man ska minska sin militära närvaro i regionen som en del i avtalet med Nordkorea – men Donald Trump har aviserat att flertalet av USA:s större militära övningar med Sydkorea kommer att ställas in.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA

Kärnvapen