Tsunamidrabbade öar evakueras i hårt väder

avTT

Foto: Fauzy Chaniago/AP/TT
Hårt väder har också drabbat det område där tsunamin orsakade stor skada. Arkivbild.

Indonesiska myndigheter försöker nu rädda människor på öarna i det tsunamidrabbade området till säkrare platser, eftersom ett rejält oväder med kraftiga regn och höga vågor har dragit in.

Området runt vulkanen Anak Krakatau mellan Java och Sumatra, som rasade på julafton och orsakade en kraftig tsunami, har också drabbats av vädrets makter.

Hittills har 430 personer konstaterats avlidna efter tsunamin, 159 personer saknas och 1 495 personer är skadade.

Höga vågor och störtregn gör att räddningsarbetet försvåras. Särskilt på de mest avlägsna öarna.

"De kraftiga regnen fick en flod att svämma över, och flera platser ligger under vatten", meddelar Sutopo Purwo Nugrorho, talesperson för Indonesiens katastrofmyndighet på Twitter.

Räddningsstyrkor försöker evakuera invånarna, men det är väldigt komplicerat och riskabelt i ösregnen och de höga vågorna. Hundratals människor är strandade, och helikoptrar och båtar används för att evakuera dem till säkrare platser.

Sammanlagt har nästan 22 000 människor evakuerats sedan tsunamin slog till.

Men även på ställena dit de evakuerade nu förs råder svåra förhållanden. Tusentals människor har blivit hemlösa efter vulkanens sammanbrott och tsunamin, och många människor bor i tält. Räddningsarbetet fortsätter, och bland annat hundar används för att leta efter överlevande.

Räddningsorganisationer varnar för bristen på rent vatten och mediciner.