Svenska kungahuset

Kungafamiljen firar på Skansen

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Sofia Hellqvist gjorde succé i hästkortegen under nationaldagsdebuten.

Höggravida prinsessan Madeleine åkte ensam i en följebil bakom resten av kungafamiljen.

– Hon ville inte sitta i en skumpig vagn, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

En vecka före prinsbröllopet var det under lördagskvällen dags för en av de viktigaste stunderna på året för kungafamiljen.

Den svenska nationaldagen firades traditionsenligt på Skansen och många besökare hade tagit sig till Solliden för att delta i det tv-sända firandet tillsammans med kungligheterna.

Den blivande prinsessan Sofia Hellqvist sken ikapp med solen när kungafamiljens hästkortege anlände vid 18.30-tiden.

Strålade under debuten

Iklädd en folkdräkt log hon brett och såg ut att trivas när hon vinkade åt folkmassan sida vid sida med prins Carl Philip.

Hon och prinsen har varit tillsammans sedan 2010 men det här var första gången som hon fick delta som familjemedlem under firandet.  Sofia och Carl Philip delade vagn med kronprinsessparet medan kungen och drottningen satt i en egen vagn.

Prinsessan Madeleine, som snart väntas föda sitt och Chris O'Neills andra barn, valde dock bort häst och vagn.

”Var planerat”

När resten av kungafamiljen åkte i hästkortegen följde hon tätt efter, sittandes i baksätet i en följebil med tonade rutor.

– Det var planerat sedan tidigare att prinsessan Madeleine skulle åka bil. I och med att hon är gravid ville hon inte sitta i en skumpig vagn under resan till Skansen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

När kungafamiljen lämnade Skansen vid 19.30 på lördagskvällen delade hon limousine med sina syskon och deras respektive.

Chris O'Neill var borta

Madeleine satte sig i lyxbilens passagerarsäte när sällskapet åkte mot Kungliga slottet där en nationaldagsmottagning väntade.

När Aftonbladet skrev om att Chris O'Neill inte skulle närvara under nationaldagsfirandet uppgav Margareta Thorgren att det var finansmannens arbete som gjorde att det inte var möjligt för honom att vara på plats.

– Han är självklart ledsen över att han inte kan vara med på nationaldagen och hans högsta önskan är att vara med familjen så mycket som möjligt, sa hon då.

Kungen höll tal

Under firandet på Skansen höll kung Carl XVI Gustaf ett tal som till stor del riktade sig mot nya medborgare i Sverige.

– Det kan ibland kännas som att det är mycket som skiljer oss människor åt. Ändå är likheterna många fler och viktigare. Ett drag som förenar de allra flesta av oss är just den här viljan att bygga för framtiden. Att investera i dag i hopp om att nästa generation ska få det lite bättre. Att vilja det bästa för våra barn och barnbarn, sa kungen i sitt tal.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kungahuset