Rekordsiffror för SD i ny mätning

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna får rekordsiffror i ännu en opinionsmätning. I TV4/Novus mätning har partiet 19,4 procent.

Mätningen visar också att SD är det största partiet bland män och bland arbetare.

Opinionsmätningarna har avlöst varandra de senaste veckorna och trenden är tydlig – Sverigedemokraterna går kraftigt framåt.

Dagens mätning från TV4/Novus är inget undantag. SD får 19,4 procent, och är tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna som får 25,1 respektive 23,3 procent. Det är SD:s högsta stöd någonsin i Novus mätningar.

Sverigedemokraterna är nu störst bland män och bland arbetare, samt störst i Sydsverige. SD:s stöd ökar främst bland LO-medlemmar, bland boende i Norrland och i den yngsta åldersgruppen 18-29 år, enligt Novusmätningen.

Blev största parti i omdebatterad mätning

Under sommaren har det blivit tydligt att SD:s stöd ökar. Först ut var Metro/Yougov-mätningen där SD blev landets största parti med 25,2 procent av rösterna. Mätningen har dock blivit omdebatterad på grund av metoden som använts, så kallade självrekryterande webbpaneler.

Aftonbladets Sverige tycker-mätning presenterades senare samma dag och där hade SD 20,8 procent av väljarstödet. I SvD/Sifo får SD 17,8 procent, deras högsta resultat i den mätningen.

KD under riksdagsspärren

Kristdemokraterna tappar 0,7 procentenheter jämfört med Novus mätning i juni och är återigen under riksdagsspärren, med ett stöd på 3,3 procent.

De största partierna tappar i stöd. Moderaternas stöd har minskat med 1,7 procent enligt Novus. M tappar främst i gruppen män, bland tjänstemän och i åldersgrupperna 30-49 år, samt bland väljare som är 65 plus. Framför allt tappar M väljare till SD och Folkpartiet.

Även Socialdemokraternas stöd minskar. Nedgången är på 1,3 procent och partiet tappar främst stöd bland arbetare och LO-medlemmar. S tappar främst väljare till Miljöpartiet, Vänsterpartiet men även något till SD, enligt Novus.

De rödgröna är det största blocket med 39,1 procent jämfört med alliansens 38,5 procent.

Novus gjorde telefonintervjuer med 3 005 personer under tiden 3 till 25 augusti. Andelen osäkra väljare är 6,8 procent.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN