Universitet stängde efter hot

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skickade kopia av hotmeddelande från skolskjutning i USA

1 av 11

Lunds universitet höll stängt i dag efter hot mot studenter och anställda.

I går skickades ett anonymt meddelande riktat till universitetet i appen Jodel.

Men polisen tonar ner hotet.

– Det finns inget konkret som gör att vi anser att det finns anledning för allmänheten att känna oro, säger polisens informatör Maya Forstenius.

Även två skolor i Skutskär stängdes efter ett liknande hot.

Tipsa | Aftonbladet

I den anonyma appen Jodel kunde Lundabor på söndagen läsa meddelandet: ”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare.” Detta är exakt samma formulering som användes vid skolskjutningen i Oregon den 1 oktober. I den skjutningen dödades totalt tio personer.

Vid midnatt beslutade universitetetsledningen att hålla samtliga verksamheter stängda på måndagen.

Tidigare har universitetet uppgett att det beslutet fattades i samråd med polisen. Men nu förnekar rektor Torbjörn von Schantz det.

– Det var vårt eget beslut. Men polisen sa att om det enbart hade handlat om en byggnad så skulle de spärrat av den, säger han till Aftonbladet.

– Därför var det ett lätt beslut. Vi sätter säkerheten framför allt. Vi för nu en dialog med polisen och vad de säger blir avgörande för hur vi ska agera.

Ingen polisinsats

Men Maya Forstenius, pressinformatör på Skånepolisens ledningscentral, uppger att det inte finns något konkret hot mot universitetet.

– Nej, det gör det inte. Det är inte polisen som stängt universitetet, säger hon.

– Det pågår ingen polisiär insats där. Om vi hade uppfattningen att det fanns en hotbild mot universitetet hade vi naturligtvis agerat på ett annat sätt.

Enligt Forstenius finns det ingen anledning för studenter eller personal att vara oroliga.

– Från polisens sida ser vi inte att det finns anledning till oro hos allmänheten.

Fler hot

Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera andra städer, bland annat Uppsala och Örebro, fått exakt samma hot. Flera skickades för några dagar sedan.

Under dagen stängdes även Älvbodaskolan och Rotskärsskolan i Skutskär på grund av liknande hot. Enligt unt.se rör det sig om ett meddelande på Jodel som löd ”Gå inte till skolan i dag”. Hotet ska inte ha riktats specifikt mot någon av skolorna.

Uppsalapolisen bedömer inte hotet som seriöst.

– Polisen har gjort bedömningen att det inte är något trovärdigt hot, säger Lisa Sannervik, pressinformatör på polisen i Uppland, till Aftonbladet.

Johan Sennerfeldt är rektor vid Älvbodaskolan.

– Det är bättre att agera än att inte agera. Om det skulle hända något, och jag inte utrymt efter hoten, så skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv, säger han till unt.se.

Tiotusentals drabbade

Enligt Per Gustafson, säkerhetschef vid Lunds universitet, drabbas en tiondel av Skånes befolkning av universitetets stängning. Totalt rör det sig om 60 000 studenter och anställda som inte kan gå till skolan eller jobbet.

– Många har hört av sig och är oroliga, det är därför vi tog beslutet att hålla stängt och sedan får polisutredningen avgöra vad som händer sedan.

Universitetet får ofta ta emot hot, men enligt Per Gustafson brukar de vara mindre allvarliga.

– Det här är det allvarligaste hotet vi någonsin fått.

– Det är klart att det här har skapat en stor oro. Vi har regelbunden kontakt med polisen som bland annat arbetar med att försöka spåra avsändaren, säger han också.

Många stannade hemma

Aftonbladets reporter Pelle Tagesson var på plats vid universitets huvudbyggnad i Lund tidigare i dag. Enligt honom stannade de flesta hemma, men en av dem som ändå vistades på universitetsområdet var Gustav Olsson, som läser teknisk fysik.

– Jag hörde talas om hotet, men var övertygad om att det var ett skämt, säger han. Jag bestämde mig för att gå till gymmet och sitta där och plugga. Men det var också stängt.

Gustav är övertygad om att det inte ligger något allvar bakom hotet.

– Hade jag varit rektor hade jag inte stängt, säger han. Men jag förstår deras agerande.

”Mycket allvarligt”

Brottsrubriceringen är olaga hot. I ett pressmeddelande skriver polisen att ”en mängd teknisk information” har samlats in, som nu ska bearbetas.

Enligt polisen har liknande meddelanden tidigare skrivits från samma konto.

Helsingborgs Dagblad rapporterar att Skånepolisen har kopplat in resurser från rikskriminalens nationella it-brottscentrum. De har i sin tur varit i kontakt med tysk polis.

– Så fort vi talar om ett internetrelaterat brott så är det internationella polissamarbetet viktigt, säger Anders Ahlqvist, kommissarie på rikskriminalens it-brottsgrupp.

Grundaren: Tar det på stort allvar

Appen Jodel kan liknas vid en anslagstavla. Användare kan dela status med varandra som befinner sig i närheten.

I ett uttalande skriver Alessio Avellan Borgmeyer, appens skapare, att de tar det inträffade på stort allvar.

”Vi har nära kontakt med polisen och gör allt vi kan för att lösa det här”.

På forumet desustorage.org tar en anonym användare på sig ansvaret för inläggen. Där skriver personen att det går att fejka sin position på Jodel. Det skulle alltså göra det möjligt att posta uppdateringar från en annan plats än där användaren egentligen är.

Appens grundare har uppgett för universitetet att den som postat hotet inte befinner sig i Lund.

UPPDATERING: I eftermiddags meddelade universitetet att lokalerna öppnats igen.

Publicerad: