Fick veta om granskningen – kontaktade Aftonbladets chefredaktör

avRichard Aschberg

1 av 4

Kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström sitter i styrelsen för Aftonbladet Hierta AB.

När han fick reda på att tidningen hade inlett en granskning av fackförbundet kontaktade han chefredaktören Jan Helin.

 – Jag tycker nog att i det läget ska man vara väldigt försiktig i kontakter med ansvarig utgivare. Även om hans syfte bara är att liksom fråga att vad är det här för någonting eller vad gör ni så kan det uppfattas som att han lägger sig i Aftonbladets granskning, säger Jan Helin.

LO äger 9 procent av Aftonbladet och fackförbundet har två representanter i styrelsen för Aftonbladet Hierta.

En av dem är Anders Bergström som är kassör och tredje vice ordförande i Kommunal.

Den 25 november förra året ringde Bergström upp Jan Helin som då var chefredaktör på Aftonbladet.

Bergström hade fått reda på att Aftonbladet granskade Kommunal och hade synpunkter på detta.

– Han söker mig för att egentligen säga att det är ok om Aftonbladet granskar verksamheterna, men det som har kommit till hans kännedom är att vi söker någonting kring enskilda personer, ungefär så uttrycker han sig, säger Helin.

– Och då undrar han varför vi gör det och då säger jag att jag känner inte närmre till det där.

Varför tror du han gör så, varför ringer han dig?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Det är klart att det är ett känsligt samtal i den meningen att han sitter i Aftonbladets styrelse.

”Ingen särskilt bra idé”

Jan Helin som i vår tillträder som programdirektör på SVT menar att det känsliga med samtalet är att det från hans sida skulle kunna tolkas som någon slags försök att påverka granskningen.

– Med det sagt ska jag säga att det gör han ju inte. Han säger ju ingenting att det där får ni sluta med, han säger ingenting sånt. Det är väl mer det att man kan fundera kring om samtalet i sig är särskilt lämpligt.

Jan Helin fick också frågan om han tyckte att Anders Bergström skulle gå vidare med sitt ärende och kontakta Aftonbladets styrelseordförande, Raoul Grünthal.

– Jag tyckte inte det var en särkilt bra idé och om han gjorde det eller inte, det vet jag faktiskt inte.

Men någon sådan kontakt togs aldrig, meddelar Rauol Grünthal.

Det är inte bara kassören Anders Bergström som har agerat i samband med att det har blivit känt att Aftonbladet hade startat en granskning.

Personer på olika positioner har fått frågor om och i så fall vilka kontakter de har haft med Aftonbladets reporter.

”Jag bad Jan Helin om råd”

Anders Bergström uppger att han ringde Jan Helin för att få råd om huruvida han skulle kontakta Aftonbladets styrelseordförande Raoul Grünthal eller ej.

– Jag sitter i Aftonbladets styrelse, jag värnade Aftonbladet.

Värnade Aftonbladet?

– Ja, eftersom jag sitter i styrelsen för Aftonbladet. Och är det så att jag uppträder olämpligt så är det detta det handlar om. Jag bad Jan Helin om råd. Han är ju VD och publisher.

Ja, men vad skulle han ge råd om?

– Han skulle ge mig råd om jag skulle kontakta Raoul Grünthal för att se om jag skulle informera honom om detta vad som sker för mig som styrelseledamot.

– För att inte skada bolaget.

Det är ju rätt känsligt att ringa upp en ansvarig utgivare på det sättet?

– Ja, men eftersom Jan Helin är publisher och ansvarig som VD för verksamheten så var det i den egenskapen som jag ringde till Jan Helin.

Han tycker att det var ett känsligt samtal.

– För mig var det ännu känsligare. För mig var det ju som person, hur ska jag ställa mig till mitt uppdrag i Aftonbladet Hierta.

Men tycker du inte det är lite märkligt att ringa upp en chefredaktör på det sättet?

– Jag har suttit i Aftonbladets styrelse sedan 2003 och jag känner Jan Helin, jag tycker inte det är konstigt att jag ringer till VD:n för Aftonbladet och frågar om råd.

– Om jag granskas utifrån mig som person, är det då lämpligt att jag sitter kvar, det var den frågan som jag ville ställa till Raoul Grünthal. Den ville jag inte ställa till Jan Helin. Jag frågade Jan om råd om jag skulle kontakta Raoul.

ARTIKELN HANDLAR OM