Här stormar militären El Chapos gömställe

1 av 31
NYHETER

Militärens specialstyrkor stormade knarkkungen El Chapos gömställe och sköt ihjäl hans livvakter.

Det dramatiska händelseförloppet filmades av militär och har sänts i tv-kanalen Televisa.

På filmen syns de intensiva eldstriderna och hur en av soldaterna träffas.

I sex månader höll sig Joaquin ”El Chapo” Guzmán undan de mexikanska myndigheterna.

Efter rymningen från fängelset Altiplano hann kartellbossen intervjuas av skådespelaren Sean Penn och börja planera en film om sig själv.

Men i fredags hann rättvisan ifatt honom.

Vid 04.30 på morgonen stormades hans gömställe i Los Mochis av mexikanska marinsoldater. Filmen som visar insatsen, av militären kallad ”Cisne Negro” (”Svart svan”), har släppts av militären och visats i tv-kanalen Televisa.

Filmen börjar med intensiv skottlossning mellan soldaterna och ”El Chapos” personliga livvakter. En av soldaterna skadas och ligger och plågas av smärtor.

– Håll dig lugn, grabben, tröstar en av hans kolleger, enligt Daily Mail.

Fem lakejer dör

Soldaterna kastar in flera granater i rummet där livvakterna befinner sig. Skottlossning följer och soldaterna avancerar.

Flera av ”El Chapos” lakejer – två mån och två kvinnor – grips. Fem andra förlorar livet i insatsen.

Deras uppgift, att dra uppmärksamheten till sig, lyckades dock. Huvudpersonen själv flydde ner i kloaken tillsammans med en av sina livvakter. Först flera timmar senare – när ”El Chapo” flydde i en röd Ford Focus på väg 15 – greps han.

I väntan på förstärkning placerade soldaterna knarkkungen på ett sexmotell. Där togs bilden där ”El Chapo” stirrar tomt framför sig, klädd i smutsigt linne.

Tillbaka i samma fängelse

Amerikanska myndigheter gör nu allt för att få Joaquin ”El Chapo” Guzmán utvisad till USA. De hoppas att kunna åtala honom för mord, knarksmuggling och pengatvätt.

Det kan dock dröja.

– Den genomsnittliga tidsramen är ett år, men det kan ta upp till fem år, säger Mexikos riksåklagare Arely Gómez till Radio Fórmula, enligt nyhetsbyrån AFP.

I väntan på utlämningsbeslut sitter Guzmán instängd på samma fängelse som det han flydde ifrån. Den här gången är dock golvet förstärkt med stål, vilket gör att hans spektakulära rymning i juli är omöjlig att upprepa.

ARTIKELN HANDLAR OM