Guiden avslöjar: så gick jakten till

avChristoffer Nilsson

1 av 3 | Foto: AFP
Theo Bronkhorst.

Walter Palmer väckte en hel världs vrede när han sköt ihjäl lejonet Cecil med pil och båge.

Hans guide uppger att de blev förskräckta när de insåg att djuret var fredat. Ändå gömde de undan bevis och tandläkaren ville fortsätta jaga.

– Klienten frågade om vi kunde hitta en elefant åt honom med bete på över 30 kilo, säger guiden Theo Bronkhorst till Telegraph.

Under en jaktresa i Zimbabwe fällde Walter Palmer det fredade och berömda lejonet Cecil.

Nu talar guiden som var med honom, Theo Bronkhorst, för första gången ut om hur det gick till när mannen från Minnesota blev avskydd över hela världen.

För brittiska Telegraph berättar han att ”allt gick fel från första början”.

Använde död elefant som lockbete

Vid ankomst var Palmers bagage försvunnet och jakten blev därför försenad. Det var inte förrän sent på kvällen den 1 juli som de fick syn på Cecil som de lockat till sig med hjälp av ett elefantkadaver.

Cecil var en del av en forskningsstudie på Oxfords universitet och bar därför ett stort halsband som borde ha avskräckt hans baneman från att skjuta sin pilbåge.

Men Palmer sköt – och träffade.

Dagen efter hittade jaktlaget det sårade djuret.

– Vi kom dit vid nio på morgonen och hittade lejonet skadat. Klienten (Palmer, reds anm) sköt ihjäl det med pil och båge, säger Bronkhorst till Telegraph.

”Fick panik”

Det var då, uppger guiden, som man upptäckte att Cecil bar sitt skyddshalsband.

– Jag blev förkrossad, säger han.

Även om de vid den här tidpunkten hade insett att lejonet var fredat hindrade det inte guiden från att hugga av Cecils huvud och flå lejonet.

Bronkhorst gjorde sig även av med halsbandet.

– Jag fick panik och la det i ett träd, säger han.

Bronkhorst uppger att samtliga i sällskapet, även Walter Palmer, var bestörta över att ha fällt Cecil. Trots det ville tandläkaren inte avbryta jakten.

– Klienten frågade om vi kunde hitta en elefant åt honom med bete på över 30 kilo, vilket innebär en väldigt stor elefant. Men jag berättade för honom att vi inte skulle kunna hitta ett så stort exemplar så klienten lämnade dagen därpå, säger Bronkhorst.

I USA har 140 000 amerikaner lämnat in en protestlista till Vita huset där man kräver att Palmer utlämnas till Zimbabwe. Amerikanska myndigheter har uppmanat Palmer, som inte synts till sedan nyheten avslöjades, att etablera kontakt.

”Lejon dödas hela tiden i vårt land” Invånarna i Zimbabwe om folkstormen i väst

ARTIKELN HANDLAR OM