Hbtq

Regnbågsmatta har rullats ut i svensk kyrka: "Äntligen!"

Av: 

Viktor Adolfsson

Matilda Andersson

NYHETER

Initiativet hyllas på Facebook

Örebro pastorat har köpt in en helt ny regnbågsmatta för att visa att alla är lika välkomna i kyrkan.

– Människor ska kunna känna att vi är en öppen församling som är för människors kärlek mellan varandra, säger församlingsherde Anders Lennartsson till Aftonbladet.

Anders Lennartsson. Foto: Ulla-Carin Ekblom.

Den som besöker S:t Nicolai kyrka i Örebro får just nu gå in på en alldeles speciell matta som de egentligen beställt till Örebro Pride i augusti. Men Örebro pastorat valde att lägga in regnbågsmattan redan under pingsthelgen.

– I vår församling har vi varit med på Örebro Pride sedan det började för att människor ska kunna känna att det är en öppen församling som är för människors kärlek mellan varandra, säger församlingsherden Anders Lennartsson till Aftonbladet.

Inspirerades av domkyrkan i Härnösand

Tanken var från början att mattan bara skulle ligga på golvet i kyrkan i en vecka men nu blir det ändrade planer efter den positiva responsen. Den ska ligga kvar mycket längre.

Regnbågsmattan är dock inte den första i sitt slag. I Härnösands domkyrka finns redan en regnbågsmatta och flera andra kyrkor har regnbågsflaggor utplacerade på olika ställen.

–  Jag har sett den och tänkt att vi borde ha något liknande men inte trott att vi har resurserna, säger Lennartsson och fortsätter:

– Men så kom vår diakon Johan Sobelius och frågade om det inte vore roligt att visa att vi har solidaritet och öppenhet. Så han kollade upp vad det skulle kosta så beställde vi en.

"Ska kanske återta medlemskapet"

På Facebook hyllas initiativet av många. Över 22 000 personer har gillat Svenska kyrkan Örebros inlägg där.

"Äntligen! Ska kanske återta medlemskapet i Svenska kyrkan", skriver en av dem som kommenterat bilden.

På Örebro Pride kan det bli något alldeles särskilt när församlingen ska gå med i tåget.

– Jag har en idé om vi ska bära mattan i Pridetåget. Den är 24 meter lång så det vore en häftig manifestation, säger Lennartsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Svenska kyrkan i Örebro
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hbtq

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq