SMHI: ”Stor chans för fler tropiska nätter”

avLinnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: PRIVAT
På Torpshammars camping badade barnen i poolen.

Hettan fortsätter att lamslå Sverige.

I natt var årets första tropiska natt, och fler är att vänta.

– Natten mot lördag och natten mot söndag är det stor sannolikhet att det blir fler tropiska nätter, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Värmebölja, värmebölja, värmebölja. Supervärmen ser ut att hålla i sig, åtminstone till och med helgen.

Den som bor i söder och längs östkusten kan räkna med temperaturer på kring 30 grader, medan de i norr får det lite kyligare.

– Efter helgen blir det något blygsammare temperaturer kring 20 grader, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I natt var årets första tropiska natt i delar av Norrlandskusten, från Kuggören utanför Hudiksvall till Brämön utanför Sundsvall. En tropisk natt är när temperaturen aldrig sjunker under 20 grader.

– Visst kan vi nå upp till de här temperaturerna de kommande dagarna också, säger han.

Kan bli fler tropiska nätter

Tropiska nätter blir allt vanligare, men förra året hade vi ingen. I helgen är däremot chansen stor att vi får fler tropiska nätter. Störst chans har de som bor längs södra Norrlandskusten, Götaland och Svealand.

– Det är stor sannolikhet att det blir fler tropiska nätter, säger Sverker Hellström.

Orsaken är att mycket värme lagras i vattnet under perioder med varmt väder, vattnet håller sedan uppe temperaturerna under natten.

– Så här i mitten av sommaren är nätterna ganska korta, det gör också att det blir rätt varmt under nätterna.

Det kommer bli allt vanligare med tropiska nätter i Sverige. Om 50 år kan vi ha lika många tropiska nätter som det är i dagens Sydeuropa, enligt SMHI:s prognos.

Årets nya värmerekord

Inte nog med att vi haft årets första tropiska natt. I går slogs också årets värmerekord i Forsse, Ångermanland, med hela 32,8 grader. Och det finns chans att det blir nya rekord.

– Det är ett tecken på att vi inte haft någon direkt värme innan. Men högt är det, det får man säga, säger Marcus Sjöstedt.

Vi har kommit in i en värmebölja, med över 25 grader minst fem dagar i sträck. Så kom i håg att drick vatten och att svalka sig emellanåt.

– Vänta inte på att du blir törstig, utan se till att dricka innan, säger han.

Foto: GETTYIMAGES
Tänk på att dricka mycket vatten.

1. Drick ordentligt

Normalt behöver man inte räkna hur mycket man dricker på en dag, en bra grundregel brukar vara att man dricker när man blir törstig. Men är det väldigt varmt ute eller om man är känslig är det viktigt att se till att man dricker mer än vad man brukar. Drick inte heller alkohol i solen, det gör att man lättare blir uttorkad.

Foto: AP SCANPIX
Brännrisk? För att skuggan ska skydda riktigt bra mot solens strålar ska den helst täcka ett stort område, inte bara dig själv.

2. Håll dig i skuggan

Under de varmaste timmarna, när solen är som starkast, är det viktigt att hålla sig i skuggan eller inomhus. De varmaste timmarna är mellan 11 och 15.

3. Ta det lugnt

När man är ute i solen kan man tänka på att inte göra något ansträngande, om man inte är van vid det. Träna inte hårt och ta inte heller itu med stora byggprojekt när det är varmt.

- Passa på att njuta när man har semester och är ledig, det spelar ingen roll om man gör det i solen eller i skuggan, men passa på och njut, säger Kerstin Hörnsten.

4. Ha rejält med solskydd

Är man ute i solen är det viktigt att skydda sig och ha rejält med solskyddsmedel. Det allra viktigaste är att se till att skydda barnen som är känsliga. Snåla inte heller med solskyddet, se till att kleta på ordentligt flera gånger om dagen så får du ett bättre skydd. Det är extra viktigt nu, när vi är bleka och inte haft så mycket sol innan.

5. Ha på dig kläder

Att ha på sig kläder när det är varmt brukar inte vara någon hitt. Men det är bra och kan faktiskt också vara bekvämt att ha på sig täckande och luftiga kläder och dessutom en hatt för att skydda sig mot solen.

6. Viktigt att svalka sig

Sådana här varma dagar är det många som vill åka till stranden och att bada är ett bra sätt att svalka sig och skydda sig mot värmen. Men kom ihåg att ha uppsikt över barn och andra som inte kan simma. Ofta händer det fler drunkningsolyckor desto bättre vädret är - så håll uppsikt!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder