Romson slår ifrån sig kritiken: "Krävs riksdagsmajoritet"

1 av 2

avOlof Svensson, Victor Stenquist

NYHETER

Miljöminister Åsa Romson slår ifrån sig kritiken om Vattenfall.

Enligt henne krävs majoritet i riksdagen för att stoppa försäljningen.

– Med den riksdagsmajoritet som finns nu så tar man inte den här typen av klimatpolitisk hänsyn när det gäller styrandet av Vattenfall, säger hon.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anklagar regeringen för att ha noll trovärdighet i klimatfrågan om den godkänner att Vattenfall säljs.

– Det här är det viktigaste klimatbeslut som regeringen kommer att ta, och jag är rädd för att det verkar som att man kommer att göra helt fel, säger han.

Åsa Romson (MP) säger till Aftonbladet att om Vattenfall bestämmer sig för att sälja är det en så stor affär att det måste ske genom en ändring i ägardirektiven, det måste i sin tur accepteras av riksdagen.

Det här har ju varit en av Miljöpartiets stora stridsfrågor, framför allt i senaste valrörelsen. Så vad kommer ni att göra för att försöka stoppa en eventuell affär?

– Det vi gör är att vi höjer debatten i Sverige vad gäller klimatfrågorna och tittar på alla upptänkliga verktyg som Sverige kan säkerställa att klimatet satsas på i den utsträckning att vi kan minska utsläppen i Sverige och påverka andra att minska utsläppen.

Går inte utan riksdagsmajoritet

Då får jag tolka det som att ni inte kommer göra något alls för att stoppa den här affären?

– Vi kommer att göra vad som går att göra för att stoppa affären, men jag konstaterar att det som krävs för att stoppa affären, om det skulle bli på det sätt som Vattenfall i dag kommunicerar, det är ju att ska du stoppa en sådan affär på affärsmässiga grunder krävs ändrade ägardirektiv och för det krävs en acceptans i riksdagen, och det har du inte i dag. Och då måste jag som klimatminister också ta ansvar för att säkerställa att vi genomför den klimatpolitik där den går att genomföra.

”Håller mig till valresultatet”

Åsa Romson slår ifrån sig kritiken från Jonas Sjöstedt och hävdar att han inte räknar med vad som är genomförbart i riksdagen.

– Som klimatminister är jag allra mest angelägen om att vi genomför klimatpolitik i verkligheten. Och det gör vi den också mest kraftfull där den går att genomföra. Då får man konstatera att med den riksdagsmajoritet som finns nu så tar man inte den här typen av klimatpolitisk hänsyn när det gäller styrandet av Vattenfall. Där får Jonas Sjöstedt gärna räkna om rösterna, jag vet inte hur Vänsterpartiet räknar röster i svenska val, men jag håller mig i alla fall till valresultatet.

Till klimattoppmötet i Paris, kommer du packa med dig skämskudden då?

– Nej, det tänker jag verkligen inte. Vi håller fanan högt när det gäller klimattoppmötet. Vi är en av de mest pådrivande aktörerna för att också vara beredda att visa att vår klimatpolitik på hemmaplan minskar utsläppen och vi gör det radikalt jämfört med tidigare regeringars arbete och vi ger också ett starkt stöd till många fattiga länder som nu ska komma i gång med klimatarbetet.

ARTIKELN HANDLAR OM