Diskussionen om fat shaming

M-politiker: ”Oansvarigt att bjuda in läspande”

Av: 

Anton Kasurinen

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) har twittrat.
Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) har twittrat.

NYHETER

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) skriver på Twitter att det var oansvarigt av SVT att bjuda in en läspande, överviktig kvinna för att försvara överviktiga i Debatt.

– SVT förstärker bilden av att feta människor är annorlunda, säger hon.

Under onsdagskvällen twittrade Moderaternas riksdagsledamot Maria Abrahamsson flera kommentarer om SVT:s program Debatt. Debatten handlade om bloggaren Katrin Zytomierskas uttalanden om överviktiga personer i TV4. SVT hade bjudit in Zahra Olsson, som kallar sig för fettaktivist, för att prata om hur överviktiga bemöts i Sverige.

”Överviktig som läspar”

"Absolut alla vet att fetma inte är nyttigt, så varför tjata om detta? Och dessutom har SVT bjudit in en överviktig som läspar?"

Skrev Maria Abrahamsson på sitt Twitterkonto.

"Tycker det är anmärkningsvärt att SVT Debatt bjuder in en kvinna att försvara fetma och hon läspar. Hur tänker SVT då? Skyll inte på mig."

Skrev hon i ytterligare en tweet om programmet.

Inlägget fick flera twittrare att reagera och kommentera. Vissa undrade till och med om Maria Abrahamssons Twitterkonto hade blivit kapat. Hon blev också kallad mobbare och elak.

”Oansvarigt av SVT”

Nu säger Maria Abrahamsson att hon menade att det är oansvarigt av SVT att bjuda in Zahra Olsson. Det är SVT som har gjort fel, menar hon.

– SVT kunde ha valt att låta en överviktig person försvara fetma men i stället väljer man en överviktig person som dessutom läspar. Då tycker jag att SVT förstärker bilden av att feta människor är annorlunda. Jag menar att det faktiskt är oansvarigt av SVT när vi lever i ett sådant utseendefixerat samhälle. För att läspa är inte normaltillståndet – man går till tandläkaren och åtgärdar det, säger hon till Aftonbladet.

”De väljer att missförstå”

Maria Abrahamsson menar att många på Twitter medvetet har valt att missförstå det hon skrev.

– Människor på Twitter är inte dumma. De vill missförstå. Känner man mig så vet man att jag inte är en människa som säger sådana oförskämdheter. Jag reagerar när public service inte tar sitt ansvar. Men jag kanske borde förtydliga att jag tycker att SVT gjorde fel.

Zahra Olsson - "Jag är chockad"

Zahra Olsson säger att hon har svårt att bemöta kritiken som riktar sig mot hennes utseende.

– Vill man bemöta mina argument är det en sak. Men det här flyttar fokus från det väsentliga i debatten till att handla om mitt utseende. Det bekräftar bara det jag sa i går om att samhället reducerar överviktiga till att det bara handlar om deras utseende. Att jag tydligen läspar och tydligen är annorlunda gör att jag inte ska lyssnas på. Då är det fritt fram att recensera mitt utseende, säger hon.

Vad tycker du om att en riksdagsledamot med över 15 000 twitterföljare skrev så här?

– Jag är faktiskt väldigt chockad. Tycker hon att det är viktigt att klanka ner på en ung persons utseende? Att en person med så stort inflytande och en så stor plattform på Twitter och i svensk politik fokuserar på mitt utseende, det är befängt.

SVT - "Väldigt märklig kritik"

Hanna Nordin, redaktör för SVT Debatt, tycker att Maria Abrahamssons kritik är ”väldigt märklig”.

– Att vi inte ska kunna bjuda in någon som är överviktig och läspar är ytterligare ett tecken på den här kulturen som kräver att alla ska passa in i normen. Vi gör självklart inga värderingar kring om våra gäster är överviktiga eller läspar eller på något sätt avviker från den normen som Maria Abrahamsson tycker ska gälla. Vi tar in gäster för deras intressanta åsikters skull, säger hon.

– Det känns oförskämt att Maria Abrahamsson ger sig på den här personen som har gjort en jättebra insats i vårt program och som har klargjort sina åsikter med skärpa och tydlighet, tillägger Hanna Nordin.

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Diskussionen om fat shaming

Maria Abrahamsson

Moderaterna