Nya lyxburgaren är fylld med tillsatser

avStaffan Dickson

NYHETER

Bara baconen innehåller 4 e-ämnen McDonalds: ”De är relativt få”

1 av 2 | Foto: AP
Granskade:Konsumentföreningen Äkta vara har hittat en rad tillsatser i McDonalds gourmetburgare.

McDonalds nya hamburgare marknadsförs som en gourmetvariant av högsta kvalitet.

Men enligt konsumentföreningen Äkta vara innehåller den nio e-ämnen och en rad andra tillsatser.

– Vi har tagit fram den för finsmakare, säger Staffan Ekstam på McDonalds Sverige.

Den nya burgaren Maestro classic är gjord av ”ingredienser av högsta kvalitet” och har utvecklats efter gästernas krav på gourmethamburgare, skriver McDonalds i ett pressmeddelande.

När föreningen Äkta vara tittat närmare på hamburgaren visar den sig dock innehålla nio olika e-ämnen (bara baconen innehåller fyra) och en rad andra tillsatser och koncentrat.

Aftonbladet frågade Staffan Ekstam, ansvarig för menystrategi och produktutveckling på McDonalds Sverige, om det verkligen är ingredienser av högsta kvalitet.

Tycker det är hög kvalitet

– Till att börja med vill jag säga att de tillsatser som vi har är godkända av Livsmedelsverket. Vi jobbar hela tiden med att försöka minska antalet tillsatser, men i vissa fall behöver vi tillsatser för att kunna upprätthålla en hög och jämn kvalitet genom hela flödet – från leverantörerna, vidare till restaurangen, genom tillagningen och ut till servering till våra gäster. Så ja, jag tycker att det är hög kvalitet, säger Staffan Ekstam.

Varför går det inte att upprätthålla kvaliteten utan tillsatser?

– Alla de tillsatser vi har i den här hamburgaren – relativt få om man jämför med andra produkter på marknaden och även på vår meny – har unika egenskaper för att till exempel upprätthålla konsistens i brödet eller konsistens på såsen. För oss är det viktigt att vi har den kontinuiteten på produkterna för att vår tillagning i köket ska gå så smidigt som den måste med tanke på att vi har över 400 000 gäster per dag.

Trots tillsatserna, varför anser du att det här ändå är en gourmetburgare?

– Den här hamburgaren har vi jobbat med under lång tid. Den är efterfrågad av våra gäster. Våra gäster vill ha en ny typ av hamburgare på vår meny. Vi har tagit fram den för en finsmakare kan man säga, säger Staffan Ekstam.

”Efterfrågar ny burgare”

Hur har ni tagit reda på vad gästerna vill ha?

– Det handlar om hur marknaden ser ut. Det är fler och fler ställen som öppnar upp med bara hamburgare på menyn: restauranger, food trucks och så vidare. Då har vi märkt att våra gäster efterfrågar en annan typ av hamburgare med andra typer av distinkta smaker, lite tjockare kött till exempel, och det är det vi har tagit fram.

Men är det inte just en mer naturlig hamburgare fri från tillsatser som gästerna efterfrågar?

– Det skulle jag inte säga. Vi är på jakt efter att minska antalet tillsatser, men behöver ha tillsatser för att kunna ha en jämn leverans genom hela ledet. Vi skiljer oss från många andra restaurangkök där man kan ha större avvikelser, säger Staffan Ekstam.

Ingredienserna i gourmetburgaren

Maestro classic.

Rödlök: Färsk rödlök.

Butter glaze: Vatten, smörfett (18 %), ättiksprit, socker, naturlig arom (­innehåller mjölk), modifierad majsstärkelse, salt, kryddor, förtjockningsmedel (xantangummi E415), konserveringsmedel (kaliumsorbat E202).

Hamburgare: 100 % nötkött.

Kryddblandning: Salt, svartpeppar, naturlig arom (svartpepparextrakt).

Wild mustard-sås: Vatten, rapsolja, glukossirap, ättika, senapsfrö (5,0 %), modifierad majsstärkelse, äggula, salt, vitvinsvinäger, kryddor (inne­håller selleri), karamelliserad sockersirap, kryddextrakt, växtfärgskoncentrat (safflor, citron), förtjocknings­medel (xantangummi E415), konserveringsmedel (­kaliumsorbat E202).

Ketchup: Tomatpuré (184 g tomater per 100 g ketchup), ­socker, vinäger, salt, kryddblandning (innehåller nejlika, kanel, kryddpeppar och lökextrakt).

Sallad: Grön batavia.

Bröd: Vetemjöl, vatten, socker, ­koncentrerat smör (innehåller mjölk), ­vetegluten, jäst, sesamfrön (1,2 %), vallmo (1,2 %), salt, emulgerings­medel (mono- och ­diglyceriders mono­- och diacetylvinsyraestrar E472e), naturlig smörarom (innehåller mjölk), ärtprotein, rismjöl, glukos­sirap, gurkmeja, mjölbehandlings­medel (askorbinsyra E300).

Bacon: Sidfläsk, salt, surhetsreglerande medel (kaliumlaktat E326), glukossirap, rökarom, arom, antioxi­dationsmedel (natriumaskorbat E301), stabiliseringsmedel (difosfater E450), konserveringsmedel (natriumnitrit E250).

Cheddarost: Mjölk, salt, syrnings­kultur, ystenzym.

Källa: Äkta vara

ARTIKELN HANDLAR OM