Försvunna flickan är hittad

avMathias Asplund, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: "Vi har vridit och vänt på nästan varenda sten"

1 av 6

En liten flicka som flera personer såg stå ensam vid vägkanten söktes av polisen i ett halvt dygn.

Nu är hon hittad, men hade bara stannat för att kissa.

– Pappan tycker att han står så illa med bilen så han väljer att åka iväg en sväng för att vända, säger Daniel Bixo, polisbefäl i Jämtland.

Tipsa | Aftonbladet

Sent i går kväll började ett stort polispådrag söka efter den mystiska flickan som setts av fyra personer som kört på E14 söder om Brunflo, ett par mil från Östersund.

– Hon hade bara t-shirt på sig och ett gosedjur i famnen, sa vakthavande befäl Bengt Stadin vid polisen i Jämtland.

Sökandet pågick hela natten och in på torsdagen. Klockan 14 hade en flicka i 11-årsåldern spårats upp.

– Hon mår vad jag vet jättebra och har inte ens förstått att det varit sån uppståndelse. Det har inte pappan heller, som inte haft möjlighet att kolla på nyhetssändningar, säger Daniel Bixo, polisens insatsledare.

Behövde kissa

Samtidigt som en helikopter sökte av området från luften och ett dussintal poliser och två hundförare sökte i terrängen samlades information in. De knackade dörr och tog in tips. Till sist fick de napp.

– Vi har vridit och vänt på nästan varenda sten och försökt dra i så många olika trådar för att lösa det här, både med hjälp av inre spaning och med poliser med viss lokalkännedom. Vi har varit i kontakt med lärare och fick till slut ett tips som vi följde upp, säger Daniel Bixo.

Det hela var ett stort missförstånd, enligt polisen.

– Den lilla flickan har behövt gå på toan och de har stannat bredvid vägkanten. Pappan tycker att han står så illa med bilen så han väljer att åka iväg en sväng för att vända bilen, säger Daniel Bixo.

Under tiden passerade ett antal bilister och såg flickan stå ensam vid vägen.

– Hon har aldrig varit borta och hon har aldrig varit saknad av familjen på något sätt, utan det rör sig om några minuter. Den tiden det tar för pappan att vända bilen, säger Daniel Bixo.

Ingen anmäldes försvunnen

Strax innan klockan 22 på onsdagen fick polisen samtal från två bilförare som sett den lilla flickan. En tredje hörde av sig efter att ha läst om henne på polisens hemsida och ytterligare en ringde på torsdag.

Tipsen förbryllade polisen, eftersom de inte fått in en anmälan om någon försvunnen flicka. Men sökpådraget drogs igång. En polishund fick upp ett luktspår vid vägkanten.

– En hundförare hade ett spårupptag i ungefär hundra meter, men sedan var det bara borta, sa Mona Litzell, LKC-operatör hos polisen, under torsdagen.

Ordnade skallgång

Den t-shirtklädda flickan verkade ha försvunnit spårlöst. En polisteori var att hon haft i sällskap och att de hade åkt vidare. Området delades in tårtbitar som finkammades med nya fräscha hundar under torsdagen.

Frivilligorganisationen Missing People drog också i gång en skallgång från Brunflo efter lunchtid. Men de hann inte söka länge.

– Flickan är hittad. Hon är hos sin familj och mår bra. Det hela är ett missförstånd, sa Kenneth Söderlund, pressansvarig på Missing People, till Aftonbladet klockan 14.

Polisen kritisk

Medan sökandet pågick väckte händelsen starka reaktioner bland Aftonbladets läsare och på sociala medier. Många ställde sig frågan om varför ingen stannat när de såg en illa klädd flicka ensam vid vägkanten.

– Hade man sett en hund så hade man säkert stannat. Vi har bett några att vända tillbaka till platsen för att peka ut platsen där hon stod. En långtradarchaufför sa att han inte hade tid, sa Mona Litzell.

Publicerad: