Larmet: Cigaretter som säljs i Sverige finansierar IS terror

Smuggelcigaretter som säljs i Sverige finansierar IS terror.

Verksamheten omfattar stora belopp, enligt Walter Kegö, tidigare chef för rikskriminalens narkotikarotel.

– Jag är säker på att pengar går ner till IS på det här sättet, säger han.

Terrororganisationen IS vinner mark och begår allt mer fruktansvärda attacker. För att finansiera terrorn ägnar sig IS åt bland annat kidnappning, plundring och smuggling.

Och verksamheten kan ha kopplingar till Sverige.

Enligt Walter Kegö, tidigare chef för rikskriminalens narkotikarotel, numera senior fellow vid det UD-stödda Institutet för säkerhet- och utvecklingspolitik, hamnar pengar från smuggelcigaretter som säljs i Sverige i Islamiska statens fickor.

– Det finns en hel del information som visar att det är så. Jag är säker på att pengar går ner till IS på det här sättet, säger han.

”Omsätter mycket pengar”

De som organiserar smugglingen är tjetjener som sympatiserar med IS, enligt Kegö. Cigaretterna kommer främst från Vitryssland, Ryssland och Östeuropa.

– Alla smuggelcigaretter kommer inte därifrån, men en hel del gör det. Och de omsätter mycket pengar. En långtradare med cigaretter ger 10 miljoner kronor i vinst.

Om man köper smuggelcigaretter i Sverige kan det gynna IS?

– Absolut. Så är det.

Cigarettsmuggling har tidigare kunnat kopplas direkt till jihadister som utför terrorattentat. En av gärningsmännen som låg bakom attacken mot redaktionen på det franska magasinet Charlie Hebdo var tidigare dömd, bland annat för smuggling av cigaretter.

Kan röka något från IS

Björn Eriksson, före detta rikspolischef och nu ordförande för den privata säkerhetsindustrins branschorganisation, säger att smuggling traditionellt har varit en stor inkomstkälla för terrorgrupper.

– Förr var det mycket knark och vapen. Nu är man inne på områden som har lägre upptäcktsrisk och straffvärde, till exempel cigaretter och alkohol. Köper du smuggelcigaretter kan du röka något som kommer från IS eller andra terrorgrupper.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp känner inte till om smuggelcigaretter i Sverige kan kopplas till IS. Uppgiften om att tjetjener som sympatiserar med IS organiserar smugglingen tycker han däremot låter trovärdig.

– Så kan det mycket väl vara. De nätverken finns även i Sverige så det låter trovärdigt.

Tullen utesluter inte koppling

Tullverket beslagtog förra året 46 miljoner cigaretter – men en mycket stor andel av det som förs in i Sverige undgår myndighetens radar.

– Så är det. Det går upp och ner från år till år. Hittar vi en container har vi ett beslag på åtta miljoner cigaretter, säger Sune Rydén, nationell specialist på alkohol och tobak vid Tullverket.

Kan cigaretter som smugglas in i Sverige kopplas till terrorgrupper?

– Vi utesluter inte att det kan vara möjligt. Att man försöker finansiera sin verksamhet via smuggelverksamhet, det är ganska klassiskt, säger Sune Rydén.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN