Trump läxade upp sina egna – på galna vapenmötet

avSimón Bustamante

1 av 3

Två veckor efter en av USA:s dödligaste skolskjutningar samlades Trump och lagstiftare för att diskutera nya vapenlagar.

Ganska snabbt började presidenten ge intryck av att inte riktigt veta vad han vill – och kallade flera av republikanerna och demokraterna för fegisar, rapporterar Washington Post.

På onsdagen träffades Trump och lagstiftare från både republikanerna och demokraterna för att diskutera nya vapenlagar, på dagen två veckor efter en av USA:s dödligaste skolskjutningar.

I det tv-sända mötet mellan Trump och lagstiftarna gav presidenten intryck av att inte riktigt veta vad han vill, samtidigt som han fällde bisarra kommentarer som fick både republikaner och demokrater att tappa hakan – och fnissa till.

Ville gå emot lagen

Donald Trump argumenterade bland annat för att den misstänkta skolskjutaren, 19-årige Nikolas Cruz, skulle ha fått sina vapen konfiskerade – vilket går stick i stäv med vad lagen faktiskt säger att man får göra.

– Jag tycker att man borde ha tagit ifrån honom vapnen, oavsett om man hade rätt till det eller inte, sa Trump och tillade:

– Ta vapnen först och gå sedan igenom behandlingsprocessen.

Trump: Ni är rädda för NRA

Han anklagade även Patrick Toomey, republikansk senator i Pennsylvania, för att vara en fegis – eftersom den lag som stiftades 2013 efter Sandy Hook-skjutningen inte höjde åldersgränsen för köp av vissa vapen.

– Vet du varför? För att du är rädd för NRA, sa Trump, syftandes på vapenlobbygruppen National Rifle Association.

Men Patrick Toomey var faktiskt en av få republikaner som stödde en ny lag för bakgrundskontroller av personer som vill införskaffa skjutvapen. Lagen misslyckades att röstas igenom på grund av just NRA:s protester.

Politikern: ”Surrealistiskt”

Trump sa att han även kommer ta sig en ”rejäl funderare” om han ska stödja en höjning av åldergränsen för gevär som AR-15, vapnet Nikolas Cruz använde, till 21 år – även om det skulle gå emot NRA.

– Jag kan säga som så att NRA är emot det. Det finns inget större NRA-fan än jag, men det betyder inte att vi måste hålla med om alltid, sade Trump.

Men det var inte bara Toomey som fick sig en känga av presidenten – Trump hävdade senare att flera av mötesdeltagarna också var ”skräckslagna” inför NRA.

– De har mycket makt över er. De har mindre makt över mig, sa Donald Trump.

Republikanen John Cornyn kallade det tv-sända mötet för ”fascinerande” och ”surrealistisk” tv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vapen