Flyktingkatastrofen

Hektisk natt i Malmö

NYHETER

Fem gripna misstänkt för människosmuggling

Det har varit en hektisk natt på Migrationsverkets mottagningsboenden i Malmö. Sedan i går eftermiddag har 230 nya asylsökande kommit, merparten under natten.

Under natten greps flera personer misstänkta för människosmuggling.

Tullverket har gripit fem personer misstänkta för människosmuggling på Öresundsbron i går och i natt. Enligt uppgift ska de ha haft med sig 14 personer i sina bilar. Aftonbladet har varit i kontakt med Tullverket, som hänvisar till polisen.

– Vi känner inte riktigt igen uppgifterna om att fem personer greps i natt. Vi håller på att titta på de uppgifterna. Men vi har ett antal ärenden om misstänkt människosmuggling på gång sedan i går och i går kväll. Privatpersoner åker ju ner till Österrike bland annat och plockar hem folk. Det finns en lagstiftning som styr att detta inte är tillåtet, säger polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford till Aftonbladet.

Enligt TT ska ett 15-tal personer ha gripits i Malmö, misstänkta för människosmuggling, den senaste veckan. Totalt ska de ha fört runt 25 personer plus ett antal barn över bron.

Tak över huvudet

Samtidigt fortsätter människor att strömma in till mottagningsboenden i Malmö.

– Många är väldigt utmattade. Men det har gått bra, de har fått sängar och tak över huvudet, säger Rexhep Hajirizi, beredskapssamordnare vid Migrationsverket i Malmö.

De som kommit nattetid får vila ut, medan de som kom tidigare under gårdagen efter att ha vilat och registrerats bussas vidare till Migrationsverkets mottagningsenheter runtom i södra Sverige.

– Än så länge räcker platserna till, säger Hajirizi.

På centralstationen i Malmö har personer från frivilligorganisationer hjälpt till med mottagandet av nyanlända, berättar han. En del har valt att åka vidare med tåg mot Stockholm och Göteborg.

Skjutsas vidare

Sedan i söndags räknar dansk polis med att cirka 1 150 asylsökande kommit till landet. Cirka 300 av dem är borta, det vill säga danska myndigheter vet inte vart de tagit vägen.

Polisen tror att privatpersoner skjutsat dem vidare genom landet.

– Det är kanske det som har skett, trots våra varningar för att det faktiskt är olagligt, säger polisinspektör Kim Kliver vid polisen på Sydsjälland och Lolland-Falster, till nyhetsbyrån Ritzau.

Köpenhamnspolisen har ingen särskild bevakning vid Öresundsbron. På den svenska sidan av bron rapporterar tullens vakthavande Christer Kriegh att fem personer greps under gårdagen och natten som misstänkta för människosmuggling. De hade med sig totalt 14 personer i sina respektive bilar.

Motorväg öppnad

Den danska motorväg, som i går stängdes för att förhindra immigranter att fly norrut mot Sverige, öppnades åter under natten till tisdagen. Polisen uppgav då att inte fler flyktingar fanns längs vägen, E47.

– De vi hittade kördes till en sporthall i Rødby. Där finns nu cirka 200 personer, säger polisen Anne Mette Hoppe Søe till nyhetsbyrån Ritzau.

Samtidigt skärpte Danmark kontrollen vid landets gränser.

Det är bara en liten andel av de tiotusentals flyktingar som nu kommer till Tyskland österifrån som försöker ta sig vidare norrut via Danmark till Sverige. Men det tillåter inte den danska regeringen.

– Vi har internationella förpliktelser att behandla ansökningar om asylsökande kommer till dansk gräns, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men han poängterar också att samtal pågår med grannländerna om hur läget ska hanteras.

– Vi har tagit initiativ till överläggningar med den svenska regeringen.

Under tisdagen uppgav Danmarks Radio att Sverige sagt nej till en förfrågan från Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen om ett politiskt avtal mellan Sverige och Danmark för att låta  flyktingarna som kommit till Danmark de senaste dagarna att söka asyl i Sverige. Ett sådant avtal skulle sätta Dublinförordningen – som reglerar flyktingmottagandet inom EU, och som Sverige förbundit sig att följa – ur spel.

TT/AFTONBLADET

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Flyktingkatastrofen

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Malmö