Varnar för förorenat vatten i Skåne

NYHETER

Sedan i måndags har flera boende i några byar söder om Kristianstad drabbats av illamående och kräkningar. Nu avråder kommunen omkring 1 500 människor i området från att dricka kranvattnet och kör i stället ut vatten i tankar.

– Det är som en maginfluensa, först blev min fru sjuk och sen åkte jag på det, säger Bertil Persson från orten Everöd, som tillsammans med Östra Sönnarslöv och Huaröd berörs.

Enligt kommunen har totalt ett tjugotal människor insjuknat, däribland sju vid ett äldreboende, och samtliga får sitt dricksvatten från vattenverket i Everöd. Nu har prov tagits och preliminära svar om eventuell förorening väntas inom ett dygn.

– Vi fick in telefonsamtal under eftermiddagen men då var inte misstankarna om dricksvattnet jättestarka, säger Kristianstad kommuns vatten- och avloppschef Inger Hansson.

– När vi hörde om äldreboendet började vi misstänka vattnet. Men vi vet fortfarande inte.

En av dem som insjuknat, Jonny Månsander, tycker att kommunen reagerat för långsamt.

– Jag är förbryllad över att man inte går ut och varnar, äldre personer kan bli riktigt dåliga, säger han till Kristianstadsbladet efter att ha legat utslagen sedan måndagskvällen.

Pensionären Bertil Persson är inte sur.

– Jag tycker nog att kommunen har agerat bra och det har kommit på telefonen nu, sms också om att koka vattnet, säger han till TT.

Mer information utlovas på kommunens hemsida liksom i P4 Kristianstad.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM