Hinnfors: ”Diskuteras ett tag, sedan sjunker det undan”

Publicerad:

NYHETER

Fredrik Reinfeldt har mångmiljonintäkter i sitt nya företag men tar ändå ut fullt avgångsvederlag, avslöjar SVT.

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror dock inte att affären kommer att få några konsekvenser för Moderaterna.

– Det vi vet är att opinionen hämtar sig väldigt snabbt efter affärer av olika slag.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt tar ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor i månaden – trots att han bara månader efter valnederlaget startade sitt företag Fredrik Reinfeldt AB som nu har intäkter på flera miljoner av momsredovisningen att döma, avslöjar SVT.

En tidigare minister har rätt till avgångsvederlag motsvarande inkomsten som regeringsmedlem under ett år. Annan inkomst ska dock räknas av från ersättningen, men eftersom Fredrik Reinfeldt valt att inte ta ut någon lön från sitt företag utan låter pengarna växa till sig i bolaget får han maximal ersättning från staten.

”Har gjort en poäng”

– Om man följer regelverket så gör man ju det, men det är naturligtvis alltid problematiskt med gränsfall, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tror dock inte att affären kommer att få några konsekvenser för Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna.

– I just Reinfeldts fall har han lämnat politiken och har verkligen gjort en poäng av att han inte vill vara politiker längre. Så även om folk har synpunkter på hur han sköter det här är det ytterst tveksamt om det påverkar Moderaterna. Det kommer att diskuteras ett tag, men sedan kommer det att sjunka undan.

”Trovärdigheten en annan fråga”

Reinfeldt är långt ifrån den enda ex-ministern som fortsätter att ta ut avgångsvederlag efter att ha startat ett eget företag, visar SVT:s granskning. Göran Hägglund (KD) och Stefan Attefall (KD) är två andra ex-ministrar som startat företag och samtidigt tagit ut avgångsvederlag, men Jonas Hinnfors kan inte se att avslöjandet skulle påverka Kristdemokraterna heller.

– Det är väldigt ovanligt att någonting som beskrivs som problematiskt – det kan vara allt från skatteplanering till oklara lägenhetsköp – får några konsekvenser för opinionen.

Hur det kommer att påverka ex-ministrarnas egen trovärdighet kan han dock inte svara på.

– Det vi vet är att opinionen hämtar sig väldigt snabbt efter affärer av olika slag. Vad som sedan händer med de här personernas egen trovärdighet är en annan fråga. Det vet jag inte.

Publicerad: