Romer på Gotland samlar in pengar till flyktingar

avLinnéa Borgert

1 av 2

När fattiga romer på Gotland fick höra talas om den pågående flyktingkrisen bestämde de sig genast för att hjälpa till.

Med bössor och Röda korset-västar samlade de in över 4 000 kronor på två timmar.

– Människorna i Visby har hjälpt oss och nu vill vi hjälpa flyktingarna, säger Marin Ancuta.

Det bor ungefär 50 fattiga EU-migranter på Gotland, majoriteten i Visby. Några av dem har fått mindre jobb, andra tigger på gatan. Innan Annamaria Bauer, Röda korsets samordnare på Gotland, berättade för dem om flyktingkrisen visste de flesta ingenting om den.

– Flera var ganska chockade för de har ju inte tillgång till nyhetssändningar och tidningar. Det var tagna, framförallt av det våld som andra länder begår mot flyktingar när de kommer, med tårgas, stängsel och hur de tömmer bensinen ur båtarna. Att myndigheter faktiskt beter sig på det sättet mot människor på flykt. Och barnen förstås. Alla längtar efter sina egna barn, så de blev väldigt berörda av barnens situation, säger Annamaria Bauer.

Samlade in över 4 000 kronor

När Marin Ancuta, som kom från Rumänien till Visby i januari, hörde talas om flyktingarnas situation tänkte hon direkt att hon ville göra någonting för dem.

– Jag kom upp med idén att samla in pengar, säger hon.

Och så blev det. För knappt två veckor sedan deltog 24 fattiga romer i en manifestation i Almedalen under banderollen ”Refugees welcome”. De klädde på sig Röda korset-västar och skramlade med bössor. På två timmar fick de ihop över 4 000 kronor.

– Det kändes bra. Jag hoppas att det kan ge kläder, mat och saker till barnen, säger Marin Ancuta.

Skänker pengar ur egen kopp

Hon och flera andra planerar att vara med även nästa gång när Röda korset samlar in pengar. Vissa gör ännu mer än så.

– De finns de som ibland skänker bort det som de får i sina koppar till välgörenhet, säger Marin Ancuta.

Annamaria Bauer är överväldigad av gruppens engagemang.

– De visste att vi skulle ha en manifestation och att Röda korset skulle samla in pengar till Världens barn. Då sa de själva, snälla kan vi få hjälpa till. Att människor som redan själva har det svårt vill hjälpa till på det här sättet, det är häftigt, säger hon.

”Hjälper till som aldrig förr”

Omkring 500 flyktingar väntas anlända till Gotland inom kort. Det var anledningen till att Annamaria Bauer ville berätta om flyktingkrisen.

– Från början var jag orolig att de skulle reagera på att de skulle få mindre pengar eftersom många människor är aktiva också i att hjälpa flyktingarna nu. Jag ville att de skulle förstå vad det handlade om och att det inte handlar om att folk tycker sämre om dem nu, säger hon.

Men med facit i hand har det visat sig vara tvärtom.

– Människor är på benen och hjälper till som aldrig förr och det speglar av sig på den här gruppen också. Vi har fått ännu fler volontärer.

"Snart är det för kallt"

De fattiga EU-migranterna i Visby bor för tillfället i ett gammalt militärläger som förr användes under repmånader.

– Men snart är det för kallt att bo där. Vi letar för fullt efter någonting nytt, men det är svårt, säger Annamaria Bauer.

Marin Ancuta hoppas att hon kan stanna på Gotland.

– Det är min största dröm att vara kvar här för alltid. jag och min man vill ha ett jobb, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Visby