Källor: Vita huset vill bli av med McMaster

avJoakim Magnå

Vita huset planerar att ersätta president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare HR McMaster, uppger fem källor för NBC News.

Stabschefen John Kelly och försvarsminister James Mattis ska ligga bakom draget.

– Vi har inget att meddela kring personalen just nu, säger biträdande pressekreterare Raj Shah.

McMaster kan försvinna så snart som nästa månad, enligt NBC:s uppgifter.

Armégeneralen HR McMaster är Donald Trumps andre nationella säkerhetsrådgivare. Han tillträdde i februari 2017 och ersatte Michael Flynn, som avgick efter bara 24 dagar efter att det framkommit att han ljugit för vicepresident Mike Pence om sina samtal om sanktioner med Rysslands ambassadör i USA.

Avskedas McMaster är det den senaste i raden av personer i presidentens närmaste krets som lämnar administrationen. I onsdags meddelades att kommunikationschefen Hope Hicks kommer att sluta.

Stabschefen John Kelly och försvarsminister James Mattis ska vara drivande för att få bort HR McMaster.

Fordchef möjlig ersättare

Stephen Biegun, ansvarig för internationella myndighetskontakter på biltillverkaren Ford, är en av huvudkandidaterna för att bli Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare, enligt NBC:s källor.

Biegun är inte främmande för Vita huset. Han tjänade det nationella säkerhetsrådet mellan 2001 och 2003, bland annat som högt uppsatt medarbetare till den dåvarande nationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice.

Enligt NBC:s uppgifter är det just Rice som har presenterat Biegun för Mattis som en tänkbar kandidat för något av toppjobben i Vita huset.

”Inget att meddela”

Stephen Biegun har själv inte kommenterat uppgifterna. Men en talesperson för Ford säger till NBC att ”Steve inte har några planer att lämna Ford”.

– Vi får ofta bemöta rykten och insinuationer gällande högt uppsatta tjänstemän inom administrationen. Vi har inget att meddela kring personalen just nu, säger Vita husets biträdande pressekreterare Raj Shah till NBC.

Två källor nära Biegun uppger för NBC att han skulle behöva ett antal veckor för att se över sina finansiella åtaganden för att kunna ansluta till Trump-administrationen under våren.

Likt många andra av Donald Trumps närmaste har det stormat kring HR McMaster. Nyligen fick den trestjärnige generalen mothugg av presidenten när han kallade den ryska inblandningen i presidentvalet 2016 för ”obestridlig”.

I november rapporterade Buzzfeed att McMaster under en middag i somras baktalade presidenten. Säkerhetsrådgivaren ska, enligt källor, bland annat ha idiotförklarat Trump och kallat honom ”dagisbarn”.

”Gud straffade mig”

John Kelly står återigen i centrum för Vita husets höga personalomsättning. När han svors in som stabschef efter Reince Priebus var en av hans huvuduppgifter att få ordning i en kaotisk administration.

Nu har han haft rollen i över ett halvår. Han tog jobbet efter sex månader som ansvarig minister för departementet för inrikes säkerhet. Under torsdagen talade Kelly på en middag om hur mycket han saknar sitt tidigare uppdrag, rapporterar CNN.

– Sex månader – det sista jag ville var att lämna något av det mest ärofulla jag gjort i livet, att vara minister för inrikes säkerhet, sa han och fortsatte skämtsamt:

– Men jag gjorde ett misstag och Gud straffade mig.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

John Kelly