Sharon tar hjälp av nationalreligiöst parti

NYHETER

Bildar koalition med Shinui och NRP

JERUSALEM

Fyra veckor efter parlamentsvalet bildade Israels premiärminister Ariel Sharon en koalition med Shinui och det lilla Nationalreligiösa partiet (NRP).

En högerkoalition med bara ett mandats majoritet i parlamentet knesset, är Likudledaren Ariel Sharons riskabla recept för Israels nya regering.

  Premiärminister Sharons högerblock Likud fick i valet den 28 januari 40 platser i parlamentet, Shinui fick 15 och NRP 6.

  Enligt israelisk radio innebär koalitionsuppgörelsen att det uttalat antireligiösa missnöjespartiet Shinui att få fem ministerposter: inrikes, justitie, infrastruktur, forskning och miljö. NRP får arbetsmarknads- och bostadsministerposterna.

  Arbetarpartiet, som står för en mer kompromissvänlig linje mot palestinierna, reagerade med bitterhet på beskedet om att en bred samlingsregering nu inte verkar bli av.

  Utåt har Sharon ända sedan valet förespråkat en måttfull, bred koalition som under den kommande mandatperioden skulle kunna uppnå fred med palestinierna. Men Arbetarpartiet känner sig förrått. Innan förhandlingarna om en sekulär regering med bara de tre största partierna - Likud, Arbetarpartiet och Shinui - ens hann börja slöt Sharon avtal med NRP.

  NRP är ett extremhögerparti som i första hand representerar de israeliska bosättarna på ockuperad mark på Västbanken och i Gazaremsan. Partiet kan uppenbarligen tolereras av Shinui, som gick till val på liberalisering av ekonomin och på att förmånerna för de ortodoxa judarna ska bort.

TT-DPA