Demonstrationsvågen fortsatte världen över

NYHETER

STOCKHOLM

Rekorddemonstrationerna mot ett krig i Irak fortsatte inpå söndagen efter lördagens globala jättemanifestation, den största sedan Vietnamkriget.

Men USA:s regering lät sig inte, utåt sett, påverkas av den förödande folkliga kritiken.

  Uppåt tio miljoner människor i närmare 1 000 städer visade under helgen sitt missnöje med Bush, Blair och deras allierade i Irakfrågan.

  Medan lördagsdemonstrationerna ännu pågick i Hollywood, med deltagande filmstjärnor som gav tillställningen extra glans, tågade mer än 200 000 söndagslediga australier genom Sydneys gator.

  Med slagord och plakat trängdes folkmassan på gatorna i Sydney i en fredsmarsch med stadens Hyde Park som mål.

  "Hur många liter olja kostar ett liv?" frågades det på en banderoll.

  Australien är nära allierat med USA och har sänt 2 000 soldater för att delta i ett eventuellt krig mot Irak.

Nobelpristagare

  På söndagsmorgonen svensk tid visade 30 000 krigsmotståndare i Mexico City sitt missnöje med krigsuppladdningen. "Yankee-imperialister, världens mördare"var ett av budskapen på plakaten.

  En av talarna i den mexikanska huvudstaden var Rigoberta Menchú, som 1992 fick Nobels fredspris för sina människorättsinsatser i hemlandet Guatemala, där inbördeskriget med viss amerikansk inblandning skördade 200 000 människors liv åren 1960-96.

  Stora folkmassor tågade även på annat håll: 100 000 i kanadensiska Montreal, 25 000 i Vancouver och tusentals i Buenos Aires.

  En mindre, men likväl uppseendeväckande, protest syntes i arablandet Oman. Där deltog 200 i landets första demonstrationståg som enbart bestod av kvinnor.

Varnar Blair

  Helgens största demonstrationer ägde rum i länder med regeringar som tydligt uttalat stöd för en militär lösning på Irakkrisen. En eller flera miljoner syntes i lördags på gatorna i London, New York, Rom, Madrid och Barcelona, hundratusentals i Sydney och Melbourne.

  Flera brittiska tidningar varnade premiärminister Tony Blair för att förstöra sin politiska karriär och splittra sitt Labourparti om han inte lyssnar till folket. Liknande varningar utfärdades i spanska tidningar mot premiärminister José Maria Aznar.

Rice oberörd

  Arabisk press konstaterade överlag att USA och Storbritannien står alltmer isolerade i världsopinionen.

  Amerikansk press slog upp demonstrationerna stort, men i ledarartiklar syntes ingen opinionsförändring i fredlig riktning.

  Irakisk statskontrollerad press slog för sin del mynt av protesterna och häcklade USA.

  Från amerikanskt regeringshåll tycktes, åtminstone utåt sett, fredsropen klinga ohörda. Presidentens säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice sade att Vita husets beslutsamhet att störta Saddam Hussein kvarstår.

  De miljontals människor som demonstrerade världen runt "har rätt att protestera. Den friheten har de inte i Bagdad. Vi ska inte glömma vem som regerar i Bagdad", sade Rice till tv-kanalen NBC.

TT