Göran Persson i gängkrig i natt

NYHETER

Fick söka skydd i trapphuset när polisen grep ungdomarna

1 av 2
BROTTADES NER PÅ GATAN Ett gäng kända ungdomsbrottslingar greps i går strax utanför statsministerns bostad iklädda rånarluvor. Mitt under tumultet anlände Göran Persson, som tvingades skynda in i trappuppgången tillsammans med sina livvakter.

Statsminister Göran Persson hamnade i natt mitt i ett gängbråk i centrala Malmö.

En tonåring med rånarluva omhändertogs av polisen - bara några meter från entrén till statsministerns bostad.

Samtidigt kom statsministern hem.

Strax efter midnatt i natt fick polisen larm från en privatperson att flera beväpnade män med rånarluvor befann sig vid Stads- biblioteket i Malmö - inte långt från statsminister Göran Perssons privata bostad i korsningen Fersens väg och Regementsgatan.

Två polispatruller kallades till platsen.

- En av männen flydde upp mot busshållplatsen mitt emot entrén till statsministerbostaden, säger vakthavande befäl Hans Nilsson vid polisen i Malmö.

Där omhändertogs han omedelbart av polis.

"Mannen", en 14-årig pojke, bröts ner på gatan. I fickan hittade polisen en rånarluva, men inget vapen.

Väntade vid entrén

Under tumultet anlände statsministern med sina säkerhetsvakter till bostaden. Statsministern skyndade in i trappuppgången och det var aldrig någon fara för hans säkerhet.

Ett 50-tal meter från ent-rén fann polisen ytterligare en handfull personer som kontrollerades.

Inte heller hos dem hittade polisen några vapen - däremot ärtor i en av de unga männens fickor. Ärtor som kan vara avsedda för en vapenattrapp.

- Ingen, inte ur något av gängen, har velat göra någon anmälan. Därför är ingen gripen och ingen misstänkt för något brott. Vi får nöja oss med att göra en minnesanteckning och konstatera att de tycks ha hamnat utanför Göran Perssons bostad av en slump, säger Hans Nilsson.

Samtliga ungdomar är i 14- till 16-årsåldern och kända av polisen för ungdomsbrottslighet.

Ville ta sig in

Det är inte första gången våldsamma situationer spelas upp i omedelbar närhet till statsministerns privata bostad i Malmö.

I oktober förra året försökte en berusad kvinna tränga sig in i lägenheten. En av familjens söner lyckades stoppa henne genom att klämma henne i dörren.

Annika Persson tryckte på en av lägenhetens larmknappar. Minuten senare var polisen på plats och grep den 53-åriga kvinnan.

I maj 2001 tog sig en tjuv in i fastigheten och gjorde inbrott i lägenheten ovanför statsministerns.

Och i september 2000 detonerade en sprängladdning mitt i natten vid en kiosk rakt över gatan.

För ytterligare några år sedan spärrades flera kvarter av runt huset sedan organisationen "Vi som byggde Sverige" hävdade att de placerat ut en bomb i kvarteret.

Petter Ovander