Berghagen: Flyg hem svenskarna, Persson!

NYHETER

Allsångs- ledarens öppna brev till statsministern

1 av 3 | Foto: Göran Persson måste visa handlingskraft och ta hem svenskarna, skriver Lasse Berghagen.

Nu griper Lasse Berghagen in för att hjälpa svenskarna som sitter fast i Aten, Malaga och Thessaloniki.

Han kräver att statsminister Göran Persson hämtar hem svenskarna.

- Eller har du inte den makten? undrar han.

I går flög Transjets konkurrent Goodjet hem 49 svenskar som suttit strandsatta i Aten och Thessaloniki.

Men många sitter fortfarande fast på vandrarhem och liknande på olika semesterorter i södra Europa. I förrgår var runt 150 personer kvar i Malaga i Spanien.

När de får komma hem var i går fortfarande oklart.

Alla skyller på alla

Allsångsledaren på Skansen och visartisten Lars Berghagen är en av många svenskar som gripits av hur 100-tals semesterfirare fått både semestern och resebudgeten förstörd av ett bråk där alla skyller på alla.

I ett mycket beskt formulerat brev adresserat till statsministern anser Berghagen att Göran Persson och regeringen borde ta ansvaret och hämta hem svenskarna.

- Sverige är en stark nation i vår enighet att hjälpa utsatta människor i världen. Men när det gäller svenska medborgare i förskingringen är vi handlingsförlamade. Amerikanerna har ett uttryck som säger: Don"t leave anyone behind! (Lämna ingen kvar), skriver den folkkäre underhållaren.

Berghagen kräver av Göran Persson att han skickar ett militärt transportflygplan av typen Herkules - vanligen kallat Herkan - för att hämta hem svenskarna.

Persson har semester

Sverige har åtta Herkulesflygplan, stationerade vid Skaraborgs flygflottilj. De har varit i bruk sedan 1965 i Sverige och används bland annat för att transportera svenska FN-soldater till krigshärdar. Planet kan ta ett 90-tal passagerare.

Statsminister Göran Perssons pressekreterare reagerar med förvåning när Aftonbladet berättar om Lars Berghagens hårda kritik.

- Jaha, är han så engagerad i detta, säger pressekreterare Anna Helsén.

- Göran Persson är på semester, han har inte sett brevet. Jag skulle inte tro att han kan ge några kommentarer.

Anna Helsén hänvisar till socialförsäkringsminister Ingela Thalén, som är tillförordnad statsminister under Perssons semester.

- Jag beklagar djupt alla resenärer som drabbats av flygförbudet mot Transjet. Men det måste i första hand vara de bolag som arrangerar och genomför flygningarna som tar ansvar för att passagerarna kommer hem på ett säkert och bra sätt, hälsar Ingela Thalén genom sin pressekreterare Kicki Mäler.

I övrigt vill t f statsministern inte kommentera Berghagens kritik.

Fredrik Virtanen