Barnfamiljer sover på flygplatsen

NYHETER

Strandsatta svenskarna måste köpa nya biljetter

INGEN VET NÄR DE FÅR ÅKA HEM Emilia Söderberg, 2, tvingas bo på flygplatsen i Aten sedan flyget till Sverige ställts in. Researrangören Aer Olympic har avsagt sig ansvaret och på flygbolaget Transjet svarar ingen i telefon. Nu tvingas svenskarna köpa nya biljetter för att ta sig hem.Foto : NIKOLAI JAKOBSEN

Det blir ingen renovering av huset för familjen Söderberg Björnsson.

De är strandsatta på Atens flygplats sedan flygbolaget Transjet fått flygförbud.

Sparpengarna får nu läggas på nya flygbiljetter.

Johanna Björnsson och Johan Söderberg är fast i Aten med sin Emilia. Foto : NIKOLAI JAKOBSEN

- Det är inte klokt att det kan skötas så här illa, säger Johan Söderberg, 24, från Stockholm.

Han har varit på två veckors ö-semester i Grekland tillsammans med sin sambo Johanna Björnsson, dottern Emilia, 2, och Johannas föräldrar Anne och Erling Björnsson.

Natten har de tillbringat på hårda liggunderlag framför en McDonalds-restaurang på Atens flygplats.

När de kom till flygplatsen tidigt i går morse möttes de av beskedet att deras flight blivit inställd. En man som utsetts av researrangören Aer Olympic att agera kontaktperson delade ut papperslappar till de besvikna resenärerna.

Ingen svarar i telefon

- Texten var skriven dagen innan. Det stod att Aer Olympic avsade sig allt ansvar och att vi skulle kontakta Transjet för mer information. Men på Transjets telefon var det ingen som svarade, säger Johan Söderberg.

Han berättar att stämningen på flygplatsen präglats av stor hopplöshet. Alla vill hem men få har råd att köpa nya biljetter.

- Vi har bokat biljetter med Austrian Airlines och flyger hem i eftermiddag. Där rök alla våra sparpengar. Vi hade planerat att göra om i vårt hus. Men det blir ingenting av det nu, säger en uppgiven Johan Söderberg.

"Det är för jävligt"

På Atens flygplats befinner sig också Fredrik Edevik, 31, och hans sambo Kristi Bjoerki, 30. De skulle ha åkt på semester till Gotland i dag. De tvingas nu boka nya båtbiljetter och lägga om sina resplaner.

- Det här är för jävligt. När vi skulle resa ner till Aten var planet försenat 12 timmar. Och nu är vi tvungna att betala ur egen ficka för extra hotellnätter och nya flygbiljetter, säger Fredrik Edevik.

Transjet hade två flygningar inbokade till Sverige i går, ett från Aten och ett från Malaga. Båda turerna ställdes in. Aer Olympics kontor i Stockholm låter på sin telefonsvarare meddela att alla flygningar är inställda tills vidare och att de inte vet när de kan transportera hem strandsatta resenärer. Undrande resenärer hänvisas till respektive lands ambassader.

Ambassaden är stängd

- Problemet är att ambassaden inte öppnar förrän på måndag, säger Sofia Sofroniadis, 21.

Hon och hennes man Nikos, 26, är föräldrar till två 20 månader gamla tvillingar. De har ingen ekonomisk möjlighet att ta sig hem till Göteborg och tvingas nu bo på obestämd tid hos Nikos släktingar utanför Aten.

Nneka Amu