Tre dagars skräck är över

NYHETER

Lyckoscener när anhöriga fick återse de räddade gruvarbetarna

En tre dagar lång skräckfylld väntan är över.

Lyckoscener utspelades när de nio gruvarbetarnas familjer och vänner fick veta att det mirakulösa räddningen lyckats.

I dagar har släkt, vänner och familjer till de nio samlats på brandstationen i Sipesville. Lyckan över att ha fått tillbaka dem i liv gick inte att ta miste på.

En av gruvarbetarna, Robert Pughs, släkting Davis Streets säger till AP:

- Jag vill inte använda ordet lättvindigt, men det är ett mirakel.

Lyckorus

Han var inte ensam om att känna av lyckoruset.

- Wow. Wow. Wow. Det är helt enkelt otroligt, säger gruvarbetaren Lou Lepley, som i tre dagar har kämpat för att rädda de nio.

- Jag saknar ord.

Gruvarbetaren Mark Popernacks kusin Randy säger, enligt CNN:

- Det var som en berg och dalbana, men jag var positiv hela tiden.

Han började direkt ringa till alla oroliga vänner som inte kunnat ta sig till platsen. Trots 74 timmars väntan – utan livstecken från gruvarbetarna – säger flera av deras anhöriga att de aldrig gav upp hoppet.

- Det har funnits så mycket hopp i vårt rum, det har varit otroligt, säger Sandra Watkins, som är vän till gruvarbetaren John Unger.

Allmänhetens stöd

De har hela tiden fått känna av allmänhetens stöd. Kolgruvan ligger nära den plats där ett av de kapade planen slog ned den 11 september. Familjerna till offren på Flight 93 skickade i går ett fax för att visa sitt stöd och guvernören Mark Schweiker visade en kopia av meddelandet vid en presskonferens i går. Han såg det som ett exempel på hur hela landet slutit upp och visat sitt stöd.

När han i morse så kunde meddela att samtliga gruvarbetare kunnat räddas höll han upp näven i luften – lycklig över den oväntade vändning dramat tog.

Mattias Lundell