De döper om hundskinn för att sälja dem

NYHETER

Kennelklubben kräver svenskt importförbud

Foto: MAGNUS SANDBERG
höjer rösten Ulf Uddman, vd för Svenska Kennelklubben, och hans labrador Ester, 11. Han kräver ett importförbud av hund- och kattskinn till Sverige. "Hanteringen är avskyvärd och äcklig."

Hund- och kattskinn från plågade djur i Asien kan finnas i svenska modekläder.

Nu kräver Svenska Kennelklubben att Sverige och EU inför importförbud på skinnen.

För en månad sedan skrev Aftonbladet om hur hundar och katter på ett brutalt sätt flås levande i flera asiatiska länder. Deras skinn används sedan i bland annat kläder, skor, väskor och leksaker.

Både skinnen och varorna skeppas till Europa där de säljs utan att butikspersonal och konsumenter vet vilka skinn som används.

Omöjligt att sälja

- Hanteringen är avskyvärd och äcklig. De som jobbar med skinnen inser att det är omöjligt att sälja dem i Europa. Det är därför de döper om dem, säger Ulf Uddman, vd på Svenska Kennelklubben.

Jordbruksminister Margareta Winberg har tagit emot ett brev från Kennelklubben där de framför sitt krav. Frågan hanteras nu på jordbruksdepartementet.

Pälsbranschrådet vet om att skinnen finns i svenska kläder. Men organisationen hanterar inte skinnen själv.

- Det kommer in på andra vägar. Tillverkare och enskilda importörer är svåra att få tag på. En tullare som inte kan något om skinn kan inte avgöra vad det är. Någon kunnig måste göra det, säger Bengt Hernvall, Pälsbranschrådets ordförande, som stödjer ett importförbud.

Kennelklubben har ingen färdig lösning på hur importen ska kontrolleras, men Ulf Uddman lägger ansvaret på tullen.

- Om man realistiskt vill stoppa det här måste man sätta in åtgärder i samband med införselkontrollen. Ett sätt är att kräva certifikat på tillverkarna.

EU har inte råd

Det är olagligt att importera hund- och kattskinn i USA. Straffet är böter.

I EU finns ett förbud mot att sälja djur och skinn av djur som fångats i fällor.

- Några EU-länder har kompletterat det förbudet med importförbud på hund- och kattskinn. Det tycker jag Sverige också kan göra, säger Marit Paulsen, fp, vice ordförande i djurskyddsgruppen i Europaparlamentet. Men ekonomin sätter stopp för EU.

Kontoret för livsmedels- och veterinärfrågor, FVO, sköter kontrollen och där finns för lite pengar enligt Marit Paulsen.

Just nu finns bara fyra inspektörer.

- Resurserna är oerhört bristfälliga. Vi klarar inte ens av att kontrollera de elementära djurtransporterna med miljoner djur.

Här är de nya namnen

När hund- och kattskinnen exporteras till Europa från Asien har de fått nya namn.

Johan Bergqvist