Alla döda funna efter katastrofen

NYHETER

WASHINGTON

Kvarlevorna efter Columbias hela besättning har återfunnits, meddelade rymdmyndigheten Nasa på söndagen.

- Vi arbetar med identifieringen, sade chefen för rymdflygets besättningar Bob Cabana vid Johnson Space Center.

Besättningen på Columbia bestod av två kvinnor och fem män. Sex av dem var amerikaner och den sjunde en israelisk flygvapenöverste.

Columbias temperatur steg plötsligt och starkt på vänster sida, sade Nasa på söndagen. Iakttagelsen gjordes sex minuter innan radion tystnade, sedan rymdfärjan med en hastighet 18 gånger snabbare än ljudet börjat gå ner över USA.

Ändå tydde ingenting på svårigheter och besättning förstod uppenbarligen inte vad som hände, sade chefen för Nasas rymdprogram Ron Dittemore.

Exploderade

Rymdfärjan Columbia exploderade på lördagen över Texas - 16 minuter före planerad landning på Kennedy Space Center i Florida.

Första larmet om att något inte stod rätt till kom när Nasas markkontroll tappade radiokontakten med rymdfärjan. Kort efteråt stod det klart att Columbia hade brutits sönder.

Vittnen talade om en enorm explosion och rykande vrakdelar slog ner på ett stort antal platser. På söndagen hittades vrakdelar, hjälmar och mänskliga kvarlevor längs en sju mil lång sträcka i delstaterna Texas och Louisiana.

Några minuter före katastrofen hade markkontrollen diskuterat ett däcktryck med besättningen och allt verkade normalt.

- Roger, kom svaret från Columbia. Sedan bröts länken och allt blev tyst.

ISS ska bemannas

Det finns inga skäl att utrymma rymdstationen ISS och lämna den obemannad, sade Bob Cabana trots olyckan med Columbia. Stationens besättning består nu av två amerikaner och en ryss.

På söndagen sände Ryssland upp en obemannad lastraket med mat, vatten, bränsle och syre till ISS, som enligt Nasas uppgifter i lördags ändå skulle ha nog med förnödenheter till juni.

Flera medier rapporterade i helgen att Nasa stoppar alla planerade flygningar tills olyckan är utredd. Detta får troligen konsekvenser för den svenske astronauten Christer Fuglesang, som tränar i Houston i Texas för vad som skulle ha blivit hans första rymdfärd i juli.

I ett nyhetsbrev på söndagen beskrev Fuglesang det inträffade som "en stor chock" och berättade att han kände alla de sju ombord. Han skrev dock att han fortsätter sin träning som vanligt.

Äldsta rymdfärjan

På söndagen spekulerades det i om skyddsplattorna på rymdfärjans vänstra vinge hade slagits sönder vid uppskjutningen. Columbia var den äldsta av rymdfärjorna och en teori är att dess 23 år gamla flygkropp kollapsat, utmattad i materialet av ålder. Andra teorier handlade om bränsleexplosion eller kemisk explosion, felnavigering eller krock med en meteorit.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden