Europa motsätter sig USA:s krigsplaner

NYHETER

Nato i krismöte efter vetot mot militär upprustning

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi stödjer det kommande fransk-tyska fredsförslaget.

Frankrike, Tyskland och Belgien har idag på måndagen lagt in sitt veto till Nato om militär uppbackning i Turkiet.

Försvarsalliansen har nu kallat till krismöte.

Foto: prodi för fred Sprickan mellan Europa och USA blev på måndagen än tydligare. Romano Prodi, EU-kommissionens ordförande, meddelade då att han vill bilda front mot kriget.

Sprickan mellan Europa och USA växer nu till en avgrund. Nu hörs alltfler mäktiga europeiska röster tala mot ett angreppskrig.

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi vill verka för en europeisk front mot ett krig mot Irak. Idag på måndagen publicerar den italienska tidningen Corriere della Sera en intervju med Prodi. Där ger han ett uttalat stöd till det kommande fransk-tyska fredsförslaget. Han går så långt som att säga att Europa bör verka för en front mot kriget.

- Även om en del detaljer saknas och vi inte vet om det är en reell plan, verkar det som om vi ser en viss konsolidering av en front som vill undvika krig, vilket är ett steg i rätt riktning, sade Prodi till tidningen.

Det fransk-tyska förslaget skulle enligt Prodi innefatta hård kontroll av Saddam Hussein för att hindra honom att bli ett hot mot mänskligheten.

Tysklands försvarsminister Peter Struck sade på måndagen att det ännu inte är fråga om någon färdig plan. Att en sådan kommer att innefatta FN-styrkor i Irak är exempelvis inte avgjort, sade han i en tysk radiointervju.

Både Frankrike och Belgien har lagt in veto hos Nato mot att nu fatta beslut om att skicka militär till Iraks granne Turkiet.

Länderna anser att föreberedelser för att försvara Turkiet kan undergräva de diplomatiska försöken att avvärja ett krig.

Försvarsalliansen Nato har idag på måndagen kallat till krismöte med anledning av låsningen i frågan om förberedelser inför ett eventuellt krig i Irak.

USA:s utrikesminister Colin Powell och säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice har avfärdat det kommande fransk-tyska förslaget som endast ägnat att avleda uppmärksamheten från FN:s krav att Irak ska avrusta.

Försvarsminister Donald Rumsfeld fördömde skarpt vetobeslutet i en intervju som publicerades av åtta europeiska tidningar på måndagen.

Rumsfeld sade att Turkiet har bett Nato att få skydd av Awacs-plan och utrustning mot kemiska och biologiska vapen.

– Vissa medlemsländer har blockerat begäran. Jag tycker att det är skamligt. Dessa länder kommer att dömas av sina egna folk och de andra medlemmarna av alliansen, sade ministern i Le Figaro.

Enligt diplomater är konflikten i Nato ett tydligt symptom på gnisslet i relationerna mellan USA och krigsmotståndarna i Europa, främst Tyskland och Frankrike.

I Washington sade utrikesminister Colin Powell i söndags till tv-kanalen Fox att han finner Belgiens, Frankrikes och Tysklands beslut ''oförlåtligt''.

– Det är dags för Nato att hålla samman och ställa sig bakom en av våra kolleger i Nato som kan utsättas för fara, inte av USA utan av Irak. Så jag hoppas att tyskarna, fransmännen och belgierna tänker om i den här frågan inom det närmaste dygnet.

Även Rysslands president Putin är kritisk till de amerikanska angreppsplanerna. Han var på söndagen i Berlin där han hade ett möte med Tysklands Gerhard Schröder. Idag på måndagen ska han sammanträffa med Frankrikes president Jacques Chirac.

Läs mer om Irak-krisen

Simone Söderhjelm, TT