Exoplaneter kan vara beboeliga

TT

Publicerad 2018-02-06

Sju små exoplaneter som kretsar kring den relativt närbelägna dvärgstjärnan Trappist-1 kan vara beboeliga.

Enligt nya studier har alla sju en fast yta och några tycks innehålla stora mängder vatten.

Det innebär att Trappist-1 nu framstår som det kanske mest intressanta av alla solsystem utanför vårt eget – åtminstone för dem som söker efter jordliknande exoplaneter, det vill säga planeter runt andra stjärnor än solen.

Trappist-1 och dess planeter – som upptäcktes så sent som 2016 – ligger på ett avstånd av knappt 40 ljusår från jorden.

I sådana här sammanhang betraktas det som mycket nära, även om avståndet dit i realiteten är hisnande stort. Men det är så pass närliggande att det går att studera dem med viss precision – vilket man nu gjort med hjälp av observationer från flera teleskop, bland andra Hubble-teleskopet.

Steniga och vattenfyllda

Resultaten, som bygger på mätningar av planeternas täthet, densitet, antyder att de mestadels består av sten, precis som jorden.

De innehåller förmodligen mycket vatten som i några fall kan utgöra fem procent av planetens massa – vilket är enormt mycket jämfört med jorden där endast 0,02 procent av massan är vatten.

Om detta betyder att de är beboeliga är oklart, men vatten är som bekant en av förutsättningarna för liv, åtminstone för den typ av liv vi har på jorden.

Liknar jorden

De innersta planeterna – de som ligger närmast Trappist-1 – har ångande, täta atmosfärer, medan de yttersta verkar vara istäckta.

Den mittersta, fjärde planeten, är den som mest liknar jorden. Den är ungefär lika stor, och har sannolikt ungefär samma temperatur på ytan. Dess densitet ligger också nära jordens, liksom mängden strålning den tar emot från sin stjärna.

Resultaten från studierna presenteras i Nature Astronomy och Astronomy and Astrophysics.

ANNONS