Nyheter

Svensktopps-stjärnan dog på scenen

NYHETER

Tommy Wener föll ihop efter gruppens största hit

Tommy Wener i Trio me" Bumba levde för musiken.

I går när han just sjungit Spel-Olles gånglåt dog han på scenen.

Han uppträdde med trion i byn Brattsbacka i södra Västerbotten.

Precis när han sjungit den låt som blev gruppens genombrott och som låg 30 veckor på Svensktoppen - Spel-Olles gånglåt - föll han ihop.

Sjukvårdsutbildade personer i publiken försökte förgäves rädda Tommy Weners liv. Men han avled innan ambulanshelikoptern kom till platsen. Sannolikt av en hjärtinfarkt.

Tommy Wener blev 62 år gammal. Han lämnar efter sig hustru och en 12-årig son.

Slog sig i huvudet

- Jag såg hur han föll framåt utan att ens ta emot sig. Det hördes en duns. Han slog sig i huvudet och det blödde ur näsan, säger Jan-Erik "Bumba" Lindqvist, gruppens basist.

Det var han och Tommy Wener som 1957 bildade orkestern Trio me" Bumba som med tiden skulle bli legendarisk. Mest känd blev gruppen kanske för slagdängan "Man ska leva för varandra".

Trio me" Bumba har aldrig slutat turnera. Publiken har åldrats i takt med sina idoler. På senare år har det blivit mycket framträdanden på ålderdomshem och i pensionärsföreningar.

I februari förra året fick Tommy Wener en blodpropp och var tvungen att amputera ett ben. Trots det fortsatte han med musiken och turnélivet.

För en vecka sedan intervjuades han i tv i samband med ett framträdande. Han sa då att han ville dö på eller bakom scenen.

- Tommy och jag brukade dela hotellrum. Det senaste året har jag ju sett att han inte har mått bra. Han åt 15-16 tabletter om dagen och var sjöblöt av svett efter spelningarna.

- Men han höll livsgnistan uppe. Musiken var hans liv och han ville inget annat än att stå på scenen, säger Jan-Erik Lindqvist.

I går inledde Trio me" Bumba en två veckor lång turné i Västerbotten. Framträdandet på bygdegården i Brattsbacka var den första av 26 inplanerade spelningar. Tommy Wener körde själv turnébilen och verkade må bra när gruppen inledde sitt framträdande.

Fortsätter spela för att hedra sin vän

Efter vännens dramatiska dödsfall beslutade Jan-Erik Lindqvist och gruppens dragspelare, Bengt Andersson, att fortsätta turnén. I går spelade de på två platser i Bjurholms kommun.

- Det kändes konstigt att sjunga Tommys gamla låtar. Men vi tyckte att det bästa sättet att hedra hans minne var att göra det han älskade mest av allt, säger Jan-Erik Lindqvist.

Succéåret 1963 hade de Beatles som förband på turnén

Katarina Sternudd

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter