USA bombade afghansk bröllopsfest

NYHETER

- minst fyrtio döda när bomb hamnade fel

Minst 40 människor – de flesta kvinnor och barn – uppges ha dödats när amerikanska helikoptrar och flygplan bombade en bröllopsfest i Afghanistan.

Bombningen ägde rum natten till måndagen och Pentagon erkänner nu att ett misstag ägt rum.

Den afghanska nyhetstjänsten AIP uppger att omkring 100 människor dödades vid bombanfallet i provinsen Uruzgan, cirka 17 mil nordöst om Kandahar. Andra uppgifter talar om upp till 120 döda. Och ännu är alla uppgifter osäkra.

Den amerikanska militären uppger att minst fyra personer skadats, men att man inte vet hur många som dödats.

Minst en bomb hamnade fel. Vi vet inte var den hamnade, säger Jeff Davis till Reuters.

- Vi är medvetna om rapporterna om civila dödsoffer, men vi vet inte om dessa dödades av bomben.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Penatgon uppger också att de amerikanska marktrupper som finns söker efter taliban och al-Qaidastyrkor besköts. Man svarade med att kalla in flyg.

Vid flygattacken ska en bomb av misstag ha träffat bröllopet.

- Just nu finns en massa uppfattningar om vad som hänt, säger den militäre talesmannen Roger King på plats i Afghanistan till AP.

Amerikanska utredare ska nu skickas till regionen för att undersöka vad som hänt.

En talesman för den lokala afghanska provinsen säger att bröllopsgästerna avfyrade vapen – som traditionen bjuder – och att det var dessa som det amerikanska flyget attackerade. Han uppger också att omkring 40 dödades och ett 70-tal personer skadades.

President Hamid Karzai sade till den afghanska nyhetsbyrån Bakhtar att regeringen håller på att organisera en hjälpinsats och att en kommission har sänts till platsen.

I Kandahar berättade Abdul Qayyum som överlevde attacken att amerikanska soldater kom till platsen och krävde att få veta vem som skjutit mot helikoptrarna.

- Jag sa: ”Jag vet inte” och en av soldaterna ville binda mina händer, men en annan sa att han är en gammal man och av respekt gjorde de det inte, sa han till AP.

Enligt talesmän för sjukhuset ska de flesta döda ha varit kvinnor och barn. En 6-årig flicka som togs in uppgavs ha förlorat hela sin familj.

Sedan USA inledde sitt bombkrig mot de afghanska talibanerna och terrornätverket al-Qaida har det kommit en lång rad rapporter om hur bomber träffat civila mål.

Mattias Lundell, TT