Jonglör tände eld på diskot - 28 döda

NYHETER

Lejon, tiger och apa bland offren - hästen klarade sig

I ena ögonblicket pågick en sprakande eldshow i den jättelika nattklubben Utopia i Perus huvudstad Lima.

I nästa var Utopia ett flammande inferno som krävde minst 28 människors liv. Av cirkusdjuren som ingick i showen överlevde bara hästen.

Foto: REUTERS
UNGA I PANIK Över 1 000 människor befann sig inne på det olagliga diskoteket i Lima då det började brinna. Folk försökte släcka elden med sprit, något som fick helt motsatt verkan än avsedd.

Ett tusental människor trängdes natten till i lördags på fyra dansgolv, vid barer och runt ett minizoo med ett lejon, en tiger, en schimpans och en häst. Av djuren klarade sig bara hästen, uppgav tidningen El Comercio på söndagen.

Anläggningen hade allt man kan begära av ett nöjespalats - utom nödvändig säkerhetsutrustning. Såväl nödutgångar som sprinkleranläggning saknades. Trots att klubben låg i ett påkostat köpcentrum i den rikare södra delen av Lima saknade den också alla möjliga typer av tillstånd för verksamheten.

När någon ropade eld trodde publiken att det ingick i föreställningen vid en av barerna, där en man höll en eldshow.

Utlöstes av doftspray

Utopias ägare Percy North sade att branden utlöstes av djurskötaren som använde doftspray i diskjockeyns bås.

- Det hände snabbt, han sprayade i taket och. . . båset fattade eld och paniken började, sade North.

Diskjockeyn Alfredo Cabrera sade att djurskötaren kom in i hans bås, stänkte bensin på tre-fyra platser och tände på utan att säga varför.

Branden och tjock, svart rök spred sig sedan snabbt i byggnaden.

Utopias gäster andades röken och de flesta av offren uppgavs ha avlidit av rökförgiftning i det fullpackade diskoteket. Cirkusdjuren fick inga yttre fysiska skador, utan kvävdes i sina burar.

Flydde i panik

Gäster flydde i panik, en del genom att hoppa ut genom fönstren på andra våningen, och kunde rädda sina liv.

Över 50 personer uppgavs ha skadats i branden, som brandkåren fick kontroll på under lördagsmorgonen.

- Dödssiffran har stigit till 28, ytterligare sex är i kritiskt tillstånd, sade Ana Cecilia del Castilo, taleskvinna för rådhuset i det distrikt där Utopia låg.

Bland de kroppar som återfunnits finns släktingar till Perus två vicepresidenter Raul Diez Canseco och David Waissman, och dottern till den före detta kongressledamoten Luis Delgado Aparicio, enligt nyhetsbyrån AFP.

Säkerheten på diskot döms ut

Tulio Nicolini, chef för Perus frivilliga brandkår, dömde i radio ut brandsäkerheten på diskoteket som icke-existerande.

- En fruktansvärd tragedi som kunde ha undvikits om det funnits tillräckliga säkerhetsåtgärder, sade han.

President Alejandro Toledo kunde inte besöka olycksplatsen, eftersom han redan var på väg till en annan katastrofplats - Anderna, där 59 människor dött i det ovanligt kylslagna vädret. Men han lovade i radio att ta itu med ''de oansvariga människor som har dessa olagliga etablissemang''.

TT