Portad från nya Posten

NYHETER

Hans, 65: Det känns förnedrande

Posten är anmäld till handikapp- ombudsmannen - sju gånger.

De handikappade kommer inte in på de nya utlämningsställena.

- Det känns förnedrande, säger Hans Norman som bara kan besöka ett av 16 utlämningställen i sin hemstad.

Foto: ROGER SCHEDERIN
Handikappanpassat Hans Norman, 65, hans fru Britta Norman, 62. De försöker ta sig upp för rampen på Postens minst handikappanpassade utlämningsställe i Södertälje.

Hans Norman, 65, sitter i rullstol sedan sju år. Han har en ärftlig sjukdom som gör att benen inte bär honom. Trots sitt handikapp försöker han att leva ett så normalt liv som möjligt. Men att gå på Postens utlämningsställe i Södertälje där han bor klarar han inte.

- För att komma in måste jag åka i full rulle och sedan göra en snabb sväng i 90 grader. Om jag försökte skulle jag antagligen åka rakt in i fönsterrutan, säger Hans Norman.

Höga trösklar

I slutet av maj åkte han och två medlemmar från de lokala handikappförbunden runt i Södertälje med en representant från Posten. Av 16 utlämningsställen var det bara ett som var handikappanpassat fullt ut.

- Till de vanligaste felen hör för trånga dörrar och för höga trösklar. På ett ställe var tröskeln 17 centimeter hög, säger Hans Norman.

På det minst tillgängliga utlämningsstället i Södertälje saknas en handikapp-parkering. Där är också uppfartsrampen så brant att Hans Norman inte kan ta sig upp, inte ens om han får hjälp av sin fru.

- Jag får aldrig upp honom. Han är ju så tung också, säger Britta Norman om sin långe man.

Enligt Inger Holmström, informationsdirektör på Posten, har tillgängligheten varit ett viktigt kriterium när företaget har letat lokaler för sina nya utlämningsställen.

Svårt hitta lokaler

- Det är inte alltid lätt att få de lokaler som vi vill ha. Men en undersökning som vi har gjort visar att 95 procent av alla våra utlämningsställen är anpassade för de handikappade, säger hon.

Många anmälningar

Handikappombudsmannen har hittills fått in sju anmälningar mot Postens nya utlämningsställen.

- Det är ovanligt många anmälningar på kort tid, säger handikappombudsmannen Lars Lööw.

- Nu får Posten yttra sig i varje fall. Om de inte bättrar sig kommer vi att gå vidare med ärendena till regeringen.

3 000 nya serviceställen för pakettjänster

Viktoria Martinsson