Tre astrofysiker delar på Nobelpris

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bidrog till upptäckt av kosmiska röntgenkällor

Nobelpriset i fysik tilldelas Raymond Davis, USA, Masatoshi Koshiba, Japan och Riccardo Giacconi, USA.

De tre belönas för banbrytande insatser inom astrofysiken, som lett till upptäcken av kosmiska röntgenkällor, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Raymond Davis JR är född 1914. Han är tidigare professor vid University of Pennsylvania.

Masatoshi Koshiba är född 1926. Han är tidigare professor vid Universitetet i Tokyo.

Riccardo Giacconi är född 1931 i Italien, och är numera amerikansk medborgare. Han är chef för Associated Universities i Washington DC.

Ena hälten av Nobelpriset på tio miljoner kronor tilldelas Riccardo Giacconi, medan den andra hälften delas av Raymond Davis och Masatoshi Koshiba.

Fångade neutriner

Den forskning som belönas har i stor utsträckning handlar om så kallade neutriner, en mystisk partikel som det tog lång tid för vetenskapen att påvisa.

Raymond Davis belönas för att han konstruerade en helt ny typ av detektor. Under 30 år lyckades han fånga in sammanlagt 2 000 neutriner från solen och kunde därmed visa att solens energi kommer från fusion.

Masatoshi Koshiba kunde i en annan gigantisk detektor bekräfta Davis resultat. Han påvisade också en skur av neutriner från en avlägsen supernova.

Davis och Koshibas insatser har lett till oväntade upptäckter och ett nytt intensivt forskningsfält, neutrinastronomin.

Bevisade bakgrundsstrålning

Riccardo Giacconi har konstruerat instrument för att upptäcka kosmisk röntgenstrålning. Han upptäckte den första röntgenkällan utanför vårt solsystem och blev den förste som kunde konstatera att universum har en bakgrundsstrålning av röntgenljus.

Hans insatser lade grunden till röntgenastronomin.

Riccardo Giacconi upptäckte även röntgenkällor som de flesta astronomer nu anser innehålla så kallade svarta hål. Han konstruerade också de första röntgenteleskopen, vilket gett oss helt nya och skarpa bilder av universum.

Ändrade vår bild av universum

Genom framförallt Giacconi har vår bild av universum förändrats på ett avgörande sätt. För 50 år sedan dominerades bilden av ett universum i jämvikt. Men i dag vet vi att det också är platsen för oerhört snabba utvecklingsfaser, där väldiga energimängder frigörs i sekundsnabba förlopp. Studiet av dessa processer bygger i hög utsträckning på data från röntgenastronomin.

FLER PRISTAGARE:

TT

Publicerad: