"Tätta i bergen" - hans första mening i livet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Göran Kropp levde ett liv där han många gånger var nära döden.

På Mount Everest, på Cho Oyu, i Anderna, i Alperna.

Och i en jolle på Vättern i en decemberstorm.

BÖRJADE TIDIGT Redan som treåring fick Göran Kropp smak för bergsklättring. Tillsammans med pappa klättrade han på Kebnekaise och Galdhöpiggen i Norge.
Foto: GERARD KROPP
BÖRJADE TIDIGT Redan som treåring fick Göran Kropp smak för bergsklättring. Tillsammans med pappa klättrade han på Kebnekaise och Galdhöpiggen i Norge.

Då tränade Göran Kropp för det projekt som han aldrig hann genomföra. Han ville ensam segla till Antarktis och sedan ensam åka skidor till Sydpolen och därefter segla hem igen.

Idén till detta fick han efter att ha genomfört projektet som gjorde honom känd i Sverige. Och i världen.

Det var när han cyklade från Stockholm till Nepal, besteg Mount Everest utan syrgas och sedan cyklade hem igen.

Han var ytterst nära att dö den gången.

Viljan betydde allt

I boken "8 000+", som är skriven av journalisten David Lagercrantz, berättar Göran Kropp hur oerhört svårt och slitsamt det var att nå toppen på Mount Everest.

Och hur fullständigt utmattad han var under nedfärden.

Det var den 24 maj 1996 han stod på toppen och det dröjde mer än ett dygn innan han var nere i baslägret igen.

Han plågades svårt av kylan, diarré, bristen på syre, av sin totala utmattning.

Det var då han sa att han inte brydde sig om i fall han överlevde eller inte. Han var en spillra när han kom ner.

I boken säger Göran Kropp på flera ställen att det var viljan, ingenting annat än viljan, som förmådde honom att nå toppen.

- Göran Kropp har bestigit flera av värdens högsta berg. Under i stort sett varje expedition var han nära döden, säger David Lagercrantz.

Började före skolåldern

Kanske inte på Kebnekaise, kanske inte på Galdhöpiggen i Norge, som han bestigit som barn innan han börjat skolan, tillsammans med pappa Gerard. Göran Kropp har sagt att hans första mening i livet var "tätta i bergen".

- På K 2 1994 satt han över ett dygn i en rasande snöstorm och var mycket tveksam om han skulle klara sig levande därifrån, säger David Lagercrantz.

Göran Kropp sa alltid att det som drev honom så nära döden det är möjligt utan att dö, var livslust: naturupplevelser, utmaningar, triumfer, möten med andra kulturer.

Hans första berg var Peak Lenin i Kirgizistan 1988, 7 134 meter, och det anses vara världens lättaste berg över 7 000 meter. Dit klättrade han tillsammans med Mats Dahlin, en av hans officersaspirantkolleger.

Kamraten dog i Alperna

Det var ett test för att se om de klarade av den höga höjden, den tunna luften. Även om Göran Kropp spydde på vägen ner och hade en dånande huvudvärk så hade de klarat det.

Mats Dahlin avled några år senare då de två klättrade i Alperna.

Göran Kropp besteg fyra berg över 8 000 meter.

Mount Everest har han bestigit två gånger. Den andra gången var i maj 1999 tillsammans med sin sambo Renata Chlumska. Hon blev då den första svenska kvinnan på toppen. Då klättrade de med syrgas.

"En äventyrsrockstjärna

Han var en extrem tävlingsmänniska, extremt inriktad på att lyckas med det han företog sig.

Därför var det mycket svårt för honom att ge upp Nordpolsexpeditionen tillsammans med Ola Skinnarmo i april 2000. De två skulle åka skidor till Nordpolen. Ola Skinnarmo lyckades ensam.

Göran Kropps förfrusna tumme var en stor nyhet då. Han sa själv att han stod för länge och siktade med sin pistol på en isbjörn och därför blev tummen för kall.

Han sköt isbjörnen då den var bara några meter ifrån honom.

- Göran Kropp blev stor som en sorts äventyrsrockstjärna. Han var enormt stor och känd i USA. Det var därför de flyttade till Seattle, säger David Lagercrantz.

Per-Iwar Sohlström

Publicerad: