Åklagaren: Bomber i stil med Breiviks

Av:  TT

De tre terroråtalade männen planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel, enligt åklagaren. Beslagtagna kemikalier hade kunnat användas som bomber och orsakat förödelse nästan lika omfattande som vid Breviks attentat i Oslo, sade han i rätten.

Förhandlingen i det stora terroristmålet, där totalt sex män står åtalade för olika terrorrelaterade brott, fortsätter i dag i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Tre av männen – en 46-åring, en 39-åring och en 30-åring – misstänks ha förberett ett terroristbrott som allvarligt kunnat skada Sverige, enligt åklagaren.

– Syftet har varit att genom mord, allvarlig kroppsskada och allmän ödeläggelse beröva andra livet eller tillfoga dem allvarlig skada och syftet har också varit att allvarligt skada Sverige och ingjuta skräck i allmänheten, säger åklagare Per Lindqvist.

De tre nekar till brott.

Kraftiga bomber

Beslagtagna kemikalier som 46-åringen köpte från ett konkursbo i Skellefteå spelar en viktig roll i åtalet. Enligt Säpo kan flera av dem användas i terrorsyfte – dels för att framställa giftig klorgas och dels för att tillverka sprängämnen som kunnat orsaka omfattande förödelse. Paralleller dras till Breiviks attentat i Oslo 2011 samt till attentaten i Bryssel 2016.

Enligt en expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är det relativt enkelt att framställa sprängämnen från de kemikalier som är aktuella. I vissa fall krävs ingen speciell utrustning och en normalbegåvad person kan med rätt instruktioner göra det själv.

I 46-åringens dator finns sökningar på "mordförsök med bil i Stockholm" samt på de olika kemikalier som han har köpt.

Det har också beslagtagits stridsselar, stridshandskar, en gasmask, bajonetter och walkie-talkies.

Männen säger via sina advokater att föremålen inte är deras.

Hyllade terrordåd

De inblandade männen har enligt utredningen planerat brotten via chattappar som Telegram och Whatsapp. Bland annat diskuterar 46-åringen mekaniker och att "dekorera en bil" för ett "bröllop". Enligt åklagaren är detta kodspråk för att rigga en bil för ett terrorattentat. Advokat Thomas Olsson ifrågasätter dock översättningen och vill få de avgörande delarna av chattarna utskrivna på papper.

I chattarna finns också kommunikation med personer som misstänks strida för IS i Syrien. Exempelvis länkades 30-åringen och 46-åringen samman av en IS-kontakt i utlandet, enligt åklagaren. I en annan chatt skriver 30-åringen att han har "påbörjat ett ärende" och att han står till tjänst. Han har även hyllat terrordådet mot en nattklubb i Istanbul 2017, då 39 personer dödades och runt 70 personer skadades.

"Han fick verkligen njuta när han höll på att skjuta", skriver 30-åringen bland annat.

Han ska också ha uppgett att han kände attentatsmannen, en uzbek i 35-årsåldern.

”Tunn bevisning”

Männen ska även ha gjort upp en flyktplan samtidigt som ett attentat planerades i Sverige. Bland bevisen finns dokumenterade försök att köpa falska pass och beslag av förfalskade resehandlingar. De tre männen är medborgare i Uzbekistan respektive Kirgizistan.

Men 46-åringens advokat Thomas Olsson tycker att bevisningen är "tunn".

– Nu har åklagaren valt att åtala och lägger fram bevisningen för tingsrätten, så då får den pröva den och se vad de kommer fram till. För vår del är vi fulla av tillförsikt och känner ingen oro över den bedömningen, säger han.

Dagens förhandling ägnas åt yrkande och sakframställningar. Förhör med de tre misstänkta männen är tänkta att hållas nästa onsdag, den 16 januari.

Den misstänkta brottsligheten uppdagades i våras, då Säkerhetspolisen slog till mot Akalla i Stockholm och jämtländska Strömsund.

Publisert:

LÄS VIDARE